Ingen plast i naturen!

Åtta miljoner ton plast hamnar i haven varje år. ÅTTA MILJONER TON. Det är helt ofattbara mängder och enligt WWF har detta lett till skador på 270 marina arter som fastnat i plastskräp eller spöknät. WWF uppmanar därför världens ledare att jobba för ett globalt bindande avtal som tar ansvar för plastproduktion och -hantering, och uppmaningen kommer inför FNs miljömöte i Nairobi 11-15 mars då plastfrågan kommer upp.

Kampanjen ”Ingen plast i naturen” är en namninsamlingskampanj för att driva på frågan om ett globalt plastavtal, så skriv under du med!

Du kommer till kampanjen här.

Och tänkte du att ”ja men vi i Sverige är ju ändå ganska bra på att återvinna”? Enligt WWF så producerar vi 990 000 ton plastavfall per år som inte samlas in. Det är inte bra. Det är verkligen inte bra med all galen plastkonsumtion.

WWF:s tips för att minska plastanvändningen är:

  • Undvik engångsplast, tacka nej till sugrör och lock till engångsmuggar
  • Ta med egen mugg till take-awaykaffet. Köp mindre färdigmat som kommer i plastförpackningar
  • Ta med egen kasse när du handlar – undvik plastkassar i butikerna
  • Välj färre produkter i butiken som är förpackade i plast
  • Undvik kosmetika, hygienprodukter och rengöringsmedel som innehåller mikroplast
  • Välj hellre kläder och textilier av naturmaterial än av syntet. Tvätta syntetkläder mindre ofta och vädra dem i stället
  • Lämna plastförpackningar till återvinning

Jag vet att många blir irriterade på att sådana här råd handlar om hur den enskilde individen ska ta ansvar för förändringen, men vi vet ju alla att konsumentmakt är viktig. Jag gillar tipset att välja färre produkter i butiken som är förpackade i plast, för då blir det så väldigt tydligt att de företag som tänker hållbart också blir ekonomiska vinnare.

Lämna en kommentar