Green & bloggen

om Fair Trade, ekoreko och medvetna val i vardagen

Världens mest hållbara kaffe?

Lämna en kommentar

Förra helgen var jag på Fair Trade Forum i Linköping och blev så där härligt inspirerad som det är lätt att bli när du får möjlighet att lyssna på en massa personer som tror på samma sak som du själv gör.

Anders Widman från Nordiska Kafferosteriet berättade om deras arbete för att göra världens mest hållbara kaffe. Enligt Widman är kaffe ett av världens mest besprutade livsmedel, och eftersom vi svenskar konsumerar näst mest kaffe per capita i världen så inser man ju att vi bidrar till ganska mycket av de gifter som sprids över världens kaffeodlingar.wp-1508057900690..jpgDet som blev tydligt för Widman när han bodde ett år i Sydamerika var hur kaffeproduktionen ledde till skövlande av regnskog och förstörelse av de fantastiska ekosystemen där, och han tänkte då att det ju måste gå att producera kaffe på ett annat sätt. Nordiska kafferosteriets kaffe tänker därför hållbarhet i alla led.

Deras kaffeleverantör COMISUYL i Honduras sysslade tidigare enbart med odling, skörd och tvätt men i samarbete med Nordiska Kafferosteriet så tar de även hand om torkningen av kaffebönorna, kvalitetssäkring och exporten. Det betyder ju färre mellanhänder och att de styr mer över vad som händer med det kaffe som de odlar. Fairtrade-premien som de fått för kaffet har använts till utbildning i att skriva kontrakt och att sälja, så att de kan äga processen själva.

Genom en ny teknik för att tvätta kaffet har vattenåtgången reducerats med 95%. Kaffet torkas sedan genom att använda solenergi på dagarna och kaffepellets på nätterna, och detta bevarar mycket skog! Många kaffeproducenter hugger ner skogen för att få ved/bränsle för att kunna torka kaffet, men genom att använda restprodukter från tvättandet och rensandet skapas bränsle som inte sliter på skogen på samma sätt.PK-kaffe mörkrostHär hemma i Sverige (och det är verkligen hemma för mig eftersom vi pratar Mölnlycke som jag har vuxit upp i) rostas kaffet på biogas som kommer från matavfall i Borås. Hoppas att ni Borås-bor vet om detta, att det verkligen gör skillnad att ni lägger ert matavfall i de där bruna påsarna istället för att slänga i soporna!

Och så har vi förpackningen: kaffet du köper kommer i en påse som är tillverkad av cellulosa och stärkelse och den är helt utan aluminium.

Nu är ju inte jag någon kaffedrickare så jag kan faktiskt inte alls svara på om det här supermedvetna klimatsmarta och schyssta kaffet är gott. Det är helt upp till dig, men ditt samvete kan i alla fall vara helt rent! Beställ kaffet här!

 

Författare: Gunilla Green

Jag önskar mer Fair Trade, rättvisa och miljösnälla val i världen! På bloggen skriver jag om mina funderingar kring detta, om vardagsval som jag hoppas gynnar fler än mig själv, och så om nyheter i min webbutik Green & grejerna - en hel butik med gott samvete!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s