Green & grejerna

om Fair Trade, ekoreko och medvetna val i vardagen

Slit ut dina kläder

4 kommentarer

Det är ju för himla bra att ha en kompis som kan det där med nål och tråd. Själv är jag helt värdelös på att sy och fixa med tyger och kläder, och det retar mig eftersom det finns så många fördelar med att kunna lappa och laga. Det kostar mindre pengar än att köpa nytt, när dina favoriter i garderoden går sönder så kan du laga dem och fortsätta att använda dem många gånger till, du slipper drälla runt i affärer och leta efter något nytt alternativ som passar dig och du behöver inte heller bidra till en osund klädkonsumtion.

Mina jeans gick sönder på ett ganska märkligt ställe: baksidan av vänster vad. Som om jag suttit alldeles för hårt med benen i kors med vänster ben över det högra och gnuggat till. Jag köpte brallorna i väldigt fint skick på en second hand-butik och har verkligen bott in mig i dem, och det kändes surt att inte kunna fortsätta använda dem, i synnerhet som de inte var slitna i grenen som ju annars är det vanligaste stället som jag sliter ut byxor på. Så jag frågade min händige kompis om hon kunde tänka sig att laga dem, och såklart hon kunde det (mot en väldigt anspråkslös ersättning).

Det här blev resultatet och jag är riktigt nöjd.
wp-1487529355632.jpg
På Chalmers tekniska högskola så har Sandra Roos skrivit en doktorsavhandling om våra kläders miljöpåverkan och hur den kan jämföras i ett livscykelperspektiv. Hon säger att det allra viktigaste vi kan göra som miljövänliga klädkonsumenter är att använda våra kläder tills de är utslitna. Läs den intressanta artikeln om detta här.

Författare: Gunilla Green

Jag önskar mer Fair Trade, rättvisa och miljösnälla val i världen! På bloggen skriver jag om mina funderingar kring detta, om vardagsval som jag hoppas gynnar fler än mig själv, och så om nyheter i min webbutik Green & grejerna - en hel butik med gott samvete!

4 tankar om “Slit ut dina kläder

  1. Så bra! Jag försöker alltid laga mina kläder när de är trasiga, men jag kan egentligen inte sy själv, så jag brukar lämna till skräddare eller till min snälla mamma. Jag har dock bestämt att jag ska lära mig att laga kläder själv, det här året:)

    • Vilken bra målsättning att du ska lära dig! Jag är lite lat där och tänker att jag är bra på annat och så kan de som är bra på att sy få göra det, men det blir ju snabbare fixat om jag skulle kunna klara det själv. Heja oss för vårt resurstänk ändå!

  2. Smart med lappat och lagat, och snyggt dessutom! Att låta det som en gång är producerat få leva länge är verkligen ett av de allra bästa hållbarhetstipsen. Tack för tipset om forskningen som ger argument för den hållningen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s