Green & grejerna

om Fair Trade, ekoreko och medvetna val i vardagen

8 män skapar världens orättvisa

Lämna en kommentar

Du har kanske redan läst nyheten att världens 8 rikaste män tillsammans äger lika mycket som den fattigaste hälften av jordens befolkning? 8 män äger alltså lika mycket som 3,6 miljarder människor.

Igår släppte Oxfam sin rapport ”An economy for the 99 percent”, där man genom data över världens förmögenhetsdistribution tittar på hur ojämlikheten i världen breder ut sig. Rapporten visar att

världens rikaste ökar sina förmögenheter i en så förbluffande snabb takt att världen kan se sin första dollarbiljonär om bara 25 år. För att sätta siffran i perspektiv – om en biljonär spenderar en miljon dollar varje dag tar det 2730 år innan pengarna är slut.

Det är helt vidrigt motbjudande att några enskilda individer kan äga så mycket, när andra har så lite. Var har det gått snett någonstans? När blir miljonären fartblind och tror sig behöva bli miljardär? Vilken tävling är det som de vill vinna?

Oxfam presenterade rapporten igår vid öppnandet av det årliga mötet mellan politiker och näringslivsledare i Davos. Hjälporganisationen uppmanar näringsliv och miljardärer att arbeta för att skapa en ekonomi för alla, bla genom att ”betala deras rättvisa andel av skatter och se till att de betalar en lön som går att leva på till anställda i företag de äger eller deläger.” Jag kunde inte formulerat kravet bättre själv.

Om du också känner att du blir förbannad och uppretad på världens miljardärer så har du möjlighet här att skicka ett meddelande till dem. Gör det! Visa motstånd!

Författare: Gunilla Green

Jag önskar mer Fair Trade, rättvisa och miljösnälla val i världen! På bloggen skriver jag om mina funderingar kring detta, om vardagsval som jag hoppas gynnar fler än mig själv, och så om nyheter i min webbutik Green & grejerna - en hel butik med gott samvete!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s