Green & grejerna

om Fair Trade, ekoreko och medvetna val i vardagen

Lagstiftning för ett hållbart samhälle

1 kommentar

Det är ju alldeles strålande att vi sedan 1 januari 2017 har två nya lagar som driver en hållbar livsstil framåt. Ja, för jag tror att lagstiftning förändrar attityder. Det finns ju alltid de som menar att det är individer själva som behöver ändra på sig och ska ta ansvaret, medan andra anser att det är genom politiska medel som vi kan skapa en riktning i samhället.

De två nya lagarna är kanske inte nya lagar, men förändringar av befintliga lagar genom sänkt mervärdesskatt på vissa reparationer och komplettering av RUT-avdraget. Sänkt moms handlar om ”att mervärdesskatten sänks från 25 procent till 12 procent på reparationer av cyklar med tramp- eller vevanordning, skor, lädervaror, kläder och hushållslinne”, och RUT-avdraget ”utvidgas till att omfatta reparation och underhåll av vitvaror som utförs i bostaden (så kallat REP-avdrag). Med vitvaror avses till exempel tvättmaskin, kyl, frys och spis”. (Regeringen.se)

Kanske kommer det inte att bli rusning till skomakare och skräddare och kanske att det fortfarande kommer att slängas diskmaskiner och torktumlare, när det ändå var så billigt att köpa en ny, men det här är en signal om att det ska löna sig att reparera. Du ska inte förlora pengar på att du vårdar det du har. En omsorg om miljö och hållbar konsumtion premieras i plånboken. Det gillar jag.

 

Författare: Gunilla Green

Jag önskar mer Fair Trade, rättvisa och miljösnälla val i världen! På bloggen skriver jag om mina funderingar kring detta, om vardagsval som jag hoppas gynnar fler än mig själv, och så om nyheter i min webbutik Green & grejerna - en hel butik med gott samvete!

En tanke på “Lagstiftning för ett hållbart samhälle

  1. Ja, det är bra att politiska styrmedel används för att skapa incitament för mer hållbara konsumtions- och beteendemönster. Det är ju oftast bättre att reparera gammalt och småtrasigt än att kassera och köpa nytt. Vad gäller vitvaror så kan det dock vara klokt att göra en noggrann jämförelse mellan gamla och nya produkter innan den förra repareras. Riktigt energisnåla nya vitvaror kan ibland vara ett betydligt mer klimatsmart val än att söka rädda en gammal energislukande trotjänare. Och vissa vitvaror – som torktumlare – kan en ju försöka börja leva utan om de går sönder 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s