Green & grejerna

om Fair Trade, ekoreko och medvetna val i vardagen

Äkta ekologisk saffran ska det vara

Lämna en kommentar

saffransodling-olika-bilder-x4Det känns riktigt coolt att jag i min butik säljer ekologisk saffran från ett kvinnligt kooperativ i Afghanistan. Så många bra saker i en så lätt liten produkt. Att kvinnor i Afghanistan försörjer sig genom att exportera något det själva producerar, bara det får ju hjärtat att klappa lite extra. Att de sedan gör detta under goda arbetsförhållanden och att saffranen över huvud taget inte kommit i närheten av bekämpningsmedel gör det ännu vackrare. När deras saffran, med långa röda trådar, dessutom är intensivt god så att du verkligen får fin saffranssmak på dina bullar, pannkakor och fisksoppor, ja då är det ju bara att konstatera att det här är en riktig supervara!

Supervaror och äkta varor, det gillar vi. Äkta vara delade i veckan den här lilla filmen om saffransbullar som inte fått samma kraft i sig.

Ja, blir du sugen på äkta saffran från Herat-provinsen i Afghanistan så hittar du den här. Ghoryan Women’s Saffron Association är områdets första helt kvinnliga affärsrörelse. De skördar saffransblommorna för hand och plockar sedan pistillens märke från varje pistill i blomman. Därefter torkas och förpackas saffranen.

Författare: Gunilla Green

Jag önskar mer Fair Trade, rättvisa och miljösnälla val i världen! På bloggen skriver jag om mina funderingar kring detta, om vardagsval som jag hoppas gynnar fler än mig själv, och så om nyheter i min webbutik Green & grejerna - en hel butik med gott samvete!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s