Green & grejerna

om Fair Trade, ekoreko och medvetna val i vardagen

Hållbar palmolja är inte alltid så vacker

Lämna en kommentar

I veckan släppte Amnesty international rapporten The great palm oil scandal om hur arbetsvillkoren ser ut på palmoljeplantager i Indonesien. De har besökt både konventionella plantager och de som är klassade som hållbara. Enligt Amnesty är missförhållandena stora även på de plantager som levererar det man inför kunden kallar för hållbar palmolja.

I rapporten framkommer att barn, så unga som 8 år, arbetar på palmoljeplantager med tungt och farligt arbete. En del av dem hoppar av skolan för att hjälpa sina föräldrar med arbetet. En 14-åring säger att han slutade skolan för två år sen eftersom hans pappa blev sjuk och inte klarade av jobbet längre.

”I regret leaving school. I would have liked to have gone to school to become smarter. I would like to become a teacher.”

En 10-årig pojke berättar att han arbetar sex timmar om dagen sex dagar i veckan. Då bär han säckar med palmoljefrukter. ”Det är tungt och min kropp värker”.

Kvinnor hyrs in som dagarbetare utan möjlighet till fast arbete eller trygghet som hälsoförsäkring och pension. De riskerar att förlora lönen om de inte jobbar obetald övertid.

På en del plantager används det i EU förbjudna bekämpningsmedlet Paraquat, och det här leder till allvarliga skador hos arbetarna.

Enligt Amnesty internationals utredare köper flera av världens multinationella företag som Unilever, Nestlé, Colgate-Palmolive och Procter & Gamble palmolja från de här så kallade hållbara plantagerna.

“Something is wrong when nine companies turning over a combined revenue of $325 billion in 2015 are unable to do something about the atrocious treatment of palm oil workers earning a pittance.”

Det känns ju inte precis som att jag blir förvånad av att höra att de här jättarna på världsmarknaden tjänar pengar på något som inte är socialt och miljömässigt hållbart. Det gör mig bara ännu mer övertygad om hur viktigt det är att välja var jag spenderar mina pengar. Hos småföretagare med nära kontakt med sina råvaruleverantörer är det oftast mer socialt ansvar med i paketet. Och visst innebär det många gånger att det kostar lite mer men jag har förmånen att ha råd med det, och jag vill verkligen inte spara pengar på att köpa choklad eller tandkräm eller schampoo med fulpalmolja och då veta att mellanskillnaden stavas förlorad barndom (och framtid).

Författare: Gunilla Green

Jag önskar mer Fair Trade, rättvisa och miljösnälla val i världen! På bloggen skriver jag om mina funderingar kring detta, om vardagsval som jag hoppas gynnar fler än mig själv, och så om nyheter i min webbutik Green & grejerna - en hel butik med gott samvete!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s