Green & grejerna

om Fair Trade, ekoreko och medvetna val i vardagen

Äntligen en Fairphone!

Lämna en kommentar

Att falla för teknikfrestelserna och hela tiden köpa nya mobiltelefoner är en ganska motbjudande typ av konsumtion. Särskilt när vi vet hur mycket konfliktmetaller som ingår i de teknikprylar som vi använder dagligen, och om vi dessutom tänker på den miljöpåverkan som tillverkningen av telefoner leder till.

Jag köpte min första smartphone för tre och ett halvt år sen och när bindningstiden löpte ut efter två år så ville såklart flera säljare att jag skulle skaffa nytt och uppgradera mig och ingen verkade vilja förstå vad jag menade när jag tackade nej med argumentet att jag ju redan har en telefon. Men så började telefonen stänga av sig mitt i samtal och jag behövde ringa upp för att den skulle hitta nätverk och då föll ju lite själva poängen med den. Och så tappade jag den i skostället och gick runt med krossad skärm i tre månader.

Och sen gjorde jag det, jag beställde en Fairphone!

Tidigare tog det ju flera veckor innan den levererades men nu gick bara några dagar tills jag fick öppna den här lilla asken.wp-1468574615789.jpgHärligt med en förpackning helt utan plast.

En smartphone innehåller ca 40 metaller som tantal, volfram, koppar, järn, nickel, aluminum, tenn, silver, krom, guld and palladium. Det är gruvnäringen som förser teknikindustrin med metallerna, och gruvnäringen är ingen vacker bransch ur ett hållbarhetsperspektiv. Utsläpp, mycket dålig och hälsofarlig arbetsmiljö och barnarbete är vanliga ingredienser. (Jag har tidigare berättat om en Amnesty-rapport om barnarbete och mobiltelefoner i ett inlägg som du kan läsa här.) Fairphone tillverkar, som du hör på namnet, schyssta mobiltelefoner. De består av konfliktfria metaller från Demokratiska Republiken Kongo, eftersom Fairphone vill stödja lokalsamhällen istället för miliser.wp-1468575014708.jpg
Fairphone tillverkar sina telefoner i Kina. Deras mål för produktionen är bla att Achieve lasting improvements in working conditions and employee wellbeing. De samarbetar med sina produktionspartners och vill genom gemensam förståelse öka arbetarnas deltagande i sin arbetssituation. Läs mer om deras projekt här.

Det är ju som bekant inte bara tillverkningen av telefoner som är smutsig utan även livet efter telefondöden. Varje år slängs miljontals mobiler, många av dem bara för att vi vill ha en senare modell. En del av mobilerna lämnas ordentligt in på återvinningscentraler, men en hel del dumpas i landfills eller återvinns under farliga arbetsförhållanden. Fairphone vill att vi gör oss av med telefonerna först när de verkligen har gjort sitt, och en Fairphone går därför att reparera. Dessutom, om du behöver en telefon privat och en för jobbet så kan du ha två i en är, eftersom det finns plats för två sim-kort. DET är en smart telefon.

Min favoritdetalj är att telefonen talar om för mig hur ofta jag håller på att tafsa på den och kollar om det hänt något. ”You have had peace in mind for 7 minutes” står det på skärmen när jag petar på den.

Författare: Gunilla Green

Jag önskar mer Fair Trade, rättvisa och miljösnälla val i världen! På bloggen skriver jag om mina funderingar kring detta, om vardagsval som jag hoppas gynnar fler än mig själv, och så om nyheter i min webbutik Green & grejerna - en hel butik med gott samvete!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s