Green & grejerna

om Fair Trade, ekoreko och medvetna val i vardagen

På helig mark: People Tree

Lämna en kommentar

Som kontrast till min vilja att leva hållbart och utan att slita för mycket på jordens resurser så är jag förälskad i Japan. Jag skriver kontrast för det här att leva på ett sätt som visar omsorg om människa och miljö är något som krockar STORT med det konsumerande landet i öster. Plastpåsar, förpackningar, engångsförpackningar och frånvaro av ekologiska alternativ är min erfarenhet av att vara konsument i Japan.

Jag har precis kommit hem från en fantastisk semester i Japan där jag har slitits mellan att vilja bränna alla mina pengar på allt vackert som går att hitta (som tekannor, tekoppar, porslin, börsar) och att hålla mig någorlunda till mina principer om att bara handla sådant som är miljösnällt och/eller producerat under schyssta förhållanden. En hel del te och andra matvaror har följt med hem. Mycket av teet köptes in på plats hos teodlare och i te-regioner, och förhoppningsvis med begränsad mängd bekämpningsmedel, men av maten i övrigt var det svårt att hitta eko-produkter. 20160414_140937.jpg20160414_142809.jpg20160414_142546.jpgI Jiyugaoka ligger den första People Tree-butiken. People Tree grundades i Japan av Safia Minney och är ett av världens bästa klädmärken om du frågar mig. WFTO-medlem, Fair Trade och ofta ekologiskt. 20160414_143659.jpgJag besökte butiken tillsammans med min Instagram-kompis Tomoko Hoshi som driver Kicheko, en Fair Trade-butik på nätet i Japan. Det känns stort att ha besökt den allra första People Tree-butiken i världen! I 18 år har de hållit på, och nu finns de på fler håll i Tokyo, och på andra ställen i världen. Jag hittade ett par sköna handledsvärmare i ekologisk bomull. Perfekt för en frusen person som jag, och smidigt med lätt vikt i resväskan.

Tomoko inspirerades att starta sin Fair Trade-butik efter att ha läst Safia Minneys bok. Jag ska se om den boken går att hitta på engelska och inte bara på japanska. Otroligt kul att träffa en Fair Trade-vän på andra sidan jordklotet eftersom det där med en hållbar livsstil var så frånvarande. Har du gröna tips om Japan – skriv gärna här!

Författare: Gunilla Green

Jag önskar mer Fair Trade, rättvisa och miljösnälla val i världen! På bloggen skriver jag om mina funderingar kring detta, om vardagsval som jag hoppas gynnar fler än mig själv, och så om nyheter i min webbutik Green & grejerna - en hel butik med gott samvete!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s