Green & grejerna

om Fair Trade, ekoreko och medvetna val i vardagen

WFTO:s produktmärkning

2 kommentarer

Idag är det dags: lansering av World Fair Trade OrganizationsWFTO label produktmärkning! Du har kanske redan sett märket på några varor och här på bloggen, men idag är det alltså den officiella lanseringen av WFTO under Ambiente stora handelsmässa i Frankfurt, och internationellt i över 70 länder.

Märkningen, WFTO:s produktmärkning, innebär att producenter och odlare i länder med utbredd fattigdom får en förbättrad levnadsstandard.

WFTO-märkningen är en unik organisationsmärkning som innebär att hela organisationen åtar sig att följa de 10 principerna för Fair Trade och den Fair Trade Standard som är globalt erkänd. Märkningen kan du som konsument hitta på livsmedel, interiörartiklar, köksartiklar, leksaker m.m. Att kriterierna följs kontrolleras av WFTO:s Garantisystem (GS) och tillämpas av producenter, importörer och återförsäljare. En vara som gått igenom hela handelskedjan, från Fair Trade-producent till Fair Trade-återförsäljare, blir därmed 100 % Fair Trade.

Behovet av en ny märkning har kommit på initiativ av producenter i Afrika, Asien och Latinamerika. Märkningen är framtagen för att marginaliserade producenter i länder med utbredd fattigdom ska kunna nå ut på världsmarknaden under rättvisa förhållanden.

Till skillnad från andra märkningar garanterar WFTO:s produktmärkning att organisationen handlar på ett socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbart sätt. Det innebär att det inte enbart är en råvara som certifieras utan hela organisationen som framställer, handlar eller säljer produkten garanteras som Fair Trade. Därmed kan även sammansatta produkter bära märkningen.

Genom att handla WFTO-märkta produkter bidrar du till:

1. Bättre möjligheter för marginaliserade producenter
2. Transparent och demokratisk organisation
3. Handel med socialt, ekonomiskt och miljömässigt ansvar
4. Rättvist pris och rättvis betalning
5. Inget barnarbete eller tvångsarbete
6. Icke-diskriminering, jämställdhet och fackliga rättigheter
7. Goda arbetsförhållanden
8. Kapacitetsbyggande
9. Ökad medvetenhet om Fair Trade
10. Miljöhänsyn

WFTO:s principer är baserad på ILO:s kärnkonventioner och kontrolleras av GS som består av fyra steg: Self-Assessment Report, Peer Visit, Monitoring Audit och Fair Trade Accountability Watch.

Författare: Gunilla Green

Jag önskar mer Fair Trade, rättvisa och miljösnälla val i världen! På bloggen skriver jag om mina funderingar kring detta, om vardagsval som jag hoppas gynnar fler än mig själv, och så om nyheter i min webbutik Green & grejerna - en hel butik med gott samvete!

2 tankar om “WFTO:s produktmärkning

  1. Så otroligt bra, vilken härlig nyhet! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s