Green & grejerna

om Fair Trade, ekoreko och medvetna val i vardagen

Mönster och färger från Kapstaden

Lämna en kommentar

Efter att ha spanat in ett gäng livsmedelsföretag och mött lantarbetare förra veckan, så ägnade vi en dag den här veckan åt att träffa Fair Trade-företag som sysslar med hantverk. De har alla butiker i centrala Kapstaden.

Först ut var African Home som samlar ett 60-tal konstnärer, som på detta sätt får en kanal ut till större marknader. I deras butik kände vi igen smycken från uSisi Designs och höns av återbrukade plastpåsar som säljs av Afroart. När det gäller ståltrådskonst så finns det hur mycket som helst av detta i Kapstaden och för den ovane så är det svårt att se skillnad på olika artisters verk. img_7956.jpgClaudette berättade att de svulstiga speglarna med ram och blommor runt är en produkt som är unik för just African Home. De passar kanske inte i varje hem, men det är rätt häftigt att ha en väggljusstake à la Versailles tillverkad i ståltråd och pärlor i Sydafrika! img_7957.jpgAfrican Home säljer en hel del till Ten Thousand Village i USA och en av storsäljarna där är girafferna av återvunna läskburkar. Det finns en viss återvinning av läskburkar i Sydafrika, så African Home köper dels materialet från återvinningsföretag och dels från hemlösa som samlar in burkar och kan tjäna lite pengar på detta. Ett par charmiga giraffer med spretiga ben fick följa med hem i bagaget.img_7969.jpgVid vattnet i Kapstaden ligger Waterfront, en enorm galleria med en massa restauranger och butiker. Turistigt och kommersiellt som i alla shoppinggallerior. Vid sidan av detta ligger en stor hall med små butiker som enbart har varor från Sydafrika (många andra turiststånd säljer ju en massa prylar från hela sub-saharian Afrika). Här hälsade vi på hos Township Patterns. Företaget startades, precis som de flesta andra företag i Sydafrika, av vita personer som sedan ger arbete åt svarta eller färgade.img_7984.jpgDet som är roligt med Township Patterns är dels att de har ett mönster i sina textilier som är inspirerat av de korrugerade plåten som syns i Khayelitsha och alla andra kåkstäder, dels att deras produktion sker i just kåkstäderna så att de som arbetar inte ska behöva lägga dyra pengar på transport. Det är imponerande att de har en liten butik i ett så köpstarkt område, det ökar ju möjligheterna till att synas och sälja bra.img_7977.jpgOch så var det dags för Streetwires, som jag har handlat varor från i flera år, genom the House of Fair Trade. wp-1455115031419.jpegSå kul att stå där i deras butik där de har hur mycket som helst och allt, precis allt, är av ståltråd och pärlor!img_8035.jpgHönorna på utflykt i bilen är ju oemotståndliga, så ett par kycklingar är på väg hem nu till min butik. Vi fick hälsa på inne hos konstnärerna som pärlade ihop lejon och noshörningshuvuden och tavelramar. De har små snurrande skålar till hjälp som de kan snurra upp en hel radda pärlor på åt gången.img_8019.jpgimg_8014.jpgNågon böjer till själva stommen medan anda pärlar. Högljutt och trångt i min ögon men som jag har lärt mig under min tid här så är den svenska tystnaden något som skrämmer många kåkstadsbor som gärna vill höra ljuden från grannen och gatan.

Fairtrade-märkningen gäller ju framförallt för livsmedel (det finns ett fåtal icke ätbara råvaror som har kvalat in i systemet). De företag som vi besökte den här dagen är alla medlemmar i World FairTrade Organization. Än så länge bär inte deras varor Guaranteed Fair Trade-symbolen, men det får vi förhoppningsvis se framöver.

Författare: Gunilla Green

Jag önskar mer Fair Trade, rättvisa och miljösnälla val i världen! På bloggen skriver jag om mina funderingar kring detta, om vardagsval som jag hoppas gynnar fler än mig själv, och så om nyheter i min webbutik Green & grejerna - en hel butik med gott samvete!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s