Green & grejerna

om Fair Trade, ekoreko och medvetna val i vardagen

Det finns många sanningar

1 kommentar

Det finns ett fyrtiotal plantager i Sydafrika som är Fairtrade-certifierade: vingårdar, apelsin-, avokado- och druvodlingar. Tillsammans med Mandy från AFIT besökte vi idag Koopmanskloof och Fairview. AFIT (Association For Fairness in Trade) jobbar för att småskaliga jordbrukare och de anställda på större gårdar ska känna till sina rättigheter och få stöd att utvecklas.

På Koopmanskloof träffade vi Mario som ansvarar för Fairtrade-arbetet på gården och manager Rydal Jeftha. Vi såg dagis-verksamhet som bekostas av Fairtrade-premiepengar och vi satt ner för samtal om hur premiepengarna används. Det blev så tydligt att Fairtrade inte är ett färdigt paket som löser alla samhällets problem utan att det är en process med flera utmaningar. Samtidigt gör Fairtrade det möjligt att över huvud taget starta en förändring,  och Mandy menar att de gårdar som inte är anslutna till Fairtrade har betydligt sämre villkor. Enligt henne är de stora skillnaderna bättre bostadsstandard (eftersom många av de fast anställda erbjuds boende på gården) och bättre arbetssäkerhet. Mandy beskriver att Fairtrade ger AFIT möjlighet att komma i kontakt med de anställda och de kan ha workshops om deras rättigheter där de även diskuterar våld och beroende genom rollspel.

På Fairview hade vi nöjet att äta lunch tillsammans med Ivan Marang som är med i kommittén som bestämmer om hur Fairtrade-premien ska användas. Jag har tidigare skrivit ett inlägg här om vin från just Fairview eftersom det gjordes en bra film om hur Fairtrade bidragit till utvecklingen i samhället. Är den filmen hela sanningen frågar jag Ivan. ”Det finns många sanningar” svarar han.

Det är viktigt att komma ihåg att vi pratar om handel som är en del av det ekonomiska system som alla lever i. Det är inte bistånd och inte heller ett enkelt lyckopiller. Genom att välja Fairtrade deltar vi i ett arbete som försöker göra den orättvisa handeln lite mer rättvis.

Varför ska vi då köpa Fairtrade-viner? ”Fairtrade är värdighet och ger självförtroende” säger Mario som berättar att många människor i städerna ofta har en nedvärderande syn på dem som arbetar på vingårdar. ”Fairtrade is the sound of the farmworker”.

Författare: Gunilla Green

Jag önskar mer Fair Trade, rättvisa och miljösnälla val i världen! På bloggen skriver jag om mina funderingar kring detta, om vardagsval som jag hoppas gynnar fler än mig själv, och så om nyheter i min webbutik Green & grejerna - en hel butik med gott samvete!

En tanke på “Det finns många sanningar

  1. Ping: Vänner som vet vad som går hem | Green & bloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s