Green & grejerna

om Fair Trade, ekoreko och medvetna val i vardagen

Chilikalas

1 kommentar

En generös heldag hos Turqle Trading i Kapstaden har givit Fair Trade-pepp! Turqle Trading har som målsättning att skapa socialt hållbara arbetstillfällen i ett land med mycket hög arbetslöshet, och att göra detta genom etiskt producerad mat.
image
Rain Morgan och Peter Swart tog emot oss och berättade varför det för dem är så viktigt med WFTO och att hela kedjan är Fair Trade. Turqle Trading är medlem i WFTO och både Rain och Peter är mycket engagerade, bland annat i arbetet med levnadslön (istället för minmilön). Som Rain påpekade så stannar en större del (ungefär hälften) av intäkterna i Sydafrika vid en produkt som är Fair Trade enligt WFTO, medan det i en Fairtrade-märkt produkt, som är tillverkad i Sverige, kanske bara är tex sockret som är rättvist handlat och då går en mycket större del av intäkterna till Sverige.

Turqle Trading samlar flera olika producentorganisationer under sig och hjälper dem att kunna exportera sina varor. Ett av deras varumärken är Ukuva iAfrica som jag har skrivit om här flera gånger, eftersom jag säljer deras fantastiskt fina flaskor med kryddsåser i webbutiken.
image
Linda Buckle tog oss med till Fynbos Fine Foods som tillverkar Ukuvas Hot Drops. Efter en stunds åkande på torra dammiga vägar kom vi fram till en fabrik där det luktade chili och vi andades chili och hostade chili. Vi blev så vänligt mottagna och fick se hela produktionen av chilirensning och chiliberedning, tvätt av flaskor, förpackning och märkning. En livsmedelsfabrik har hygienregler oavsett var den ligger så det var bara att ta på sig vita rockar och hårhättor i den svettiga värmen. Fast ja, så varmt var det kanske inte jämfört med torkhuset för chili: ett plasttält med över 40 grader där den tjusigt röd chilin visade upp sig i långa rader.
image
Personalen på Fynbos har nyligen fått ett bibliotek med böcker på afrikaans för att uppmuntra dem att läsa mer. Latween som berättar om sitt arbete säger att hon genom jobbet på Fynbos fått möjlighet att gå en datakurs och kan på så sätt även hänga med i vad hennes barn lär sig i skolan. Fynbos erbjuder även skjuts till och från jobbet för sina anställda.

Det känns verkligen som att både Turqle Trading och Fynbos Fine Foods gör en väldigt stor insats i ett land med en arbetslöshet på upp emot 45%, och det känns otroligt bra att veta att era köp av Ukuva-såser ger en trygghet och framtid för någon här i Kapstaden.

Författare: Gunilla Green

Jag önskar mer Fair Trade, rättvisa och miljösnälla val i världen! På bloggen skriver jag om mina funderingar kring detta, om vardagsval som jag hoppas gynnar fler än mig själv, och så om nyheter i min webbutik Green & grejerna - en hel butik med gott samvete!

En tanke på “Chilikalas

  1. Ping: Turqle Trading på tapeten | Green & bloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s