Green & grejerna

om Fair Trade, ekoreko och medvetna val i vardagen

Barnarbete i våra smartphones

1 kommentar

I en ny rapport, This is what we die for: Human rights abuses in the Democratic Republic of the Congo power the global trade in cobalt, beskriver Amnesty International och Africa Resources Watch hur barns arbete med att bryta metall är en del i produktionskedjan när smartphones tillverkas.

I Demokratiska republiken Kongo bryts kobolt som sedan används i batterier till smartphones och elbilar.

”Kontrasten är stor mellan försäljningen och marknadsföringen av toppmoderna teknikprylar – och barnen som bär tunga säckar av stenar, och gruvarbetarna i smala gruvschakt som riskerar permanenta lungskador, säger Mark Dummett, utredare vid Amnesty International.

– Miljoner människor drar nytta av ny teknik men frågar sällan hur produkterna tillverkas. Det är hög tid för företagen bakom de kända varumärken att ta sitt ansvar för hur utvinngen av det råmaterial som används i deras produkter går till.”

I rapporten påpekas att konsumenter oftast inte har en aning om hur arbetsförhållanden ser ut i gruvor och fabriker, och då ställs det ju inte heller krav på att handlare som köper kobolten ska ta reda på detta. Jag tror att det finns en hel del av oss som funderat kring både miljöpåverkan och arbetsförhållanden när vi är på väg att köpa en ny telefon eller dator eller surfplatta, men eftersom vi är alldeles för få som funderar eller frågar om det i butiken så är det inte viktigt för handlare och producenter att erbjuda ett grönt alternativ.

Jag har nog sett en laptop i bambu, men den var hutlöst dyr och inte ett rimligt alternativ för de flesta av oss. Däremot är Fairphone ett bra alternativ, en smart telefon som är tillverkad av konfliktfria mineraler. Fairphone är måna om att deras produkt tillverkas under goda arbetsförhållanden och de tar ansvar för materialåtervinning. En annan viktig grej är att de vill att telefonen ska kunna repareras och förändras utifrån användarens behov, istället för att vara en förbrukningsvara.

Har du frågat om hållbara alternativ när du köpt en teknikpryl?

Författare: Gunilla Green

Jag önskar mer Fair Trade, rättvisa och miljösnälla val i världen! På bloggen skriver jag om mina funderingar kring detta, om vardagsval som jag hoppas gynnar fler än mig själv, och så om nyheter i min webbutik Green & grejerna - en hel butik med gott samvete!

En tanke på “Barnarbete i våra smartphones

  1. Ping: Äntligen en Fairphone! | Green & bloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s