Green & grejerna

om Fair Trade, ekoreko och medvetna val i vardagen

Nu vänder det

2 kommentarer

2016 kommer att bli ett fantastiskt år! Det är nu det vänder, det är nu som medmänskligheten och miljön verkligen sätts på agendan. Det är i alla fall vad en av mina vänner talar om för mig. Själv är jag kombinerat lite oroat hoppfull. 2015 kan ju summeras som ett ovanligt dåligt år, ett år som man gärna slänger bort och aldrig önskar återse om man tänker på mänskligt lidande, och ögonblick och beslut som visar att världen verkligen inte är rättvis på något sätt.

Samtidigt var 2015 året då FN:s antog 17 mål för hållbar utveckling, mål som inte bara berör fattigdom utan även handlar om miljö, social hållbarhet och mänskliga rättigheter (aktuellt för en Fair Trade-entusiast är mål 12 Säkerställa hållbara konsumtions- och produktionsmönster). 2015 innehöll också en klimattoppmöte i Paris som drog till med ett legalt bindande globalt klimatavtal. Det var även året då Green Stories slog upp portarna i Malmö: ett butikskollektiv för hållbar livsstil, där jag och Green & grejerna är en av två grundare. Vi såg därmed till att göra det enklare för Malmös konsumenter att göra fler hållbara val. Dessutom såg ni kunder till att göra 2015 till det bästa året hittills för Green & grejerna, vilket betyder att det gjorts större inköp än tidigare av rättvist handlade varor, och helt konkret att fler Fair Trade-producenter har tjänat pengar på vår konsumtion. Stort tack för det!

Vad kommer då 2016 att ge oss? Ja, eftersom jag inte vet vad jag ska tro om världsläget så där i största allmänhet så tänker jag i alla fall vara hoppfull när det gäller Fair Trade. Jag hoppas att både webbutik och Green Stories kommer att fortsätta växa tack vare att allt fler kunder vill välja rättvist handlade och hållbart producerade varor. Själv är jag så lyckligt lottad att jag under året kommer att vara med om flera spännande resor. Först ut blir en resa till Sydafrika där jag kommer att besöka Fair Trade-producenter och organisationer som arbetar för schyssta arbetsförhållanden. Håll ögonen öppna här på bloggen, så kommer du att kunna läsa mer om det snart!

 

 

Författare: Gunilla Green

Jag önskar mer Fair Trade, rättvisa och miljösnälla val i världen! På bloggen skriver jag om mina funderingar kring detta, om vardagsval som jag hoppas gynnar fler än mig själv, och så om nyheter i min webbutik Green & grejerna - en hel butik med gott samvete!

2 tankar om “Nu vänder det

  1. Ja, det finns skäl att vara både orolig och hoppfull inför framtiden. Utmaningarna är stora, men även möjligheterna. Vi får helt enkelt se till att kavla upp ärmarna och jobba ännu hårdare för en mer hållbar utveckling 2016. Och påminna oss själva och varandra om allt gott och framåtsyftande som faktiskt sker både i vår närhet och på andra håll i världen. Keep up the good work!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s