Green & grejerna

om Fair Trade, ekoreko och medvetna val i vardagen

Gästinlägg: Rätt, schysst och hållbart hela vägen

Lämna en kommentar

Idag bjuder jag på ett gästinlägg från en kollega i fair trade-branschen: fair trade-strategen Emily Turgman Gruian från All Rights Consulting.

När min senaste anställning inom fair trade tog slut kände jag att jag stod inför ett vägval. Jag har jobbat på fair trade-området i åtta år med strategiskt arbete, kommunikation, information och utbildningar. Alla mina anställningar har varit på begränsad tid, som längst ett år. Ville jag verkligen fortsätta leva med den osäkerhet som ett arbete inom fair trade innebär? Efter en tids funderande landade jag trots allt i ett ja. Jag insåg nämligen att mitt engagemang för fair trade kommer att vara en stor och viktig del av mitt liv, oavsett i vilket arbete och i vilken fas av livet jag befinner mig.

Vad är det då egentligen med fair trade som gör det så intressant för mig? Kanske är det den starka förankringen i mänskliga rättigheter. Strävan efter jämlikhet och delaktighet, lika villkor, rätten till kollektiv organisering, ställningstagandet mot diskriminering. Precis de villkor som vi alla vill ska råda på våra arbetsplatser. Kanske är det rättviseaspekten. En skälig lön för ett väl utfört arbete är något som borde vara givet för oss alla. Det självklara i att alla barn, oavsett var i världen de råkar vara födda, ska kunna gå i skolan i stället för att vara tvungna att bidra till familjens försörjning, för att föräldrarna inte får tillräckligt betalt. Eller kanske är det möjligheterna som fair trade medför. Möjligheten att bedriva en mer hållbar produktion utan att överutnyttja sina naturresurser. Möjligheten att få stöd i att bredda sin kunskap och utveckla sin produktion. Möjligheten att planera långsiktigt. Att kunna, våga, drömma om en bättre framtid. Det är helt enkelt rätt, schysst och hållbart hela vägen.

Idag driver jag mitt eget företag All Rights Consulting som oberoende fair trade-strateg. Jag erbjuder föredrag och utbildningar till kommuner, skolor, företag, organisationer, butiker, caféer och restauranger… för alla som vill lära mer om fair trade och just deras möjligheter till fair trade-engagemang. För de som söker stöd i att påbörja eller utveckla sitt fair trade-arbete kan jag bistå med strategiska tjänster och kommunikationsstöd, som punktinsats eller på längre sikt, i alla dess former. Följ mig gärna på www.facebook.com/allrightsconsulting eller skriv en rad till info@allrights.se om du är intresserad av det jag gör.

Tillsammans kan vi göra verklig skillnad.

/Bästa hälsningar, Emily Turgman Gruian

Författare: Gunilla Green

Jag önskar mer Fair Trade, rättvisa och miljösnälla val i världen! På bloggen skriver jag om mina funderingar kring detta, om vardagsval som jag hoppas gynnar fler än mig själv, och så om nyheter i min webbutik Green & grejerna - en hel butik med gott samvete!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s