Green & grejerna

om Fair Trade, ekoreko och medvetna val i vardagen

Drick ansvarsfullt

Lämna en kommentar

Jag blev tillfrågad om jag vill dela den här fina lilla filmen och det gör jag gärna. Filmen berättar om Fairtrade-projektet Fairhills, och filmen är tillverkad på uppdrag av dem och vinet Patchwork. Den visar tydligt att det lilla Fairtrade-märket, som kanske är en symbol i mängden för oss här, gör stor skillnad för människor i fattigare delar av världen, och den beskriver hur Fairtrade inte bara handlar om en högre lön utan om hur hela lokalsamhället kan lyftas ur fattigdom. För arbetare på ett vinplantage kan hela tillvaron styras av förhållandena på arbetsplatsen. Endast en dryg femtedel av de anställa har en fast anställning, resten är säsongsarbetare.

Enligt Fairtrade Sverige finns det fortfarande många problem på vinodlingar: ”Anställda på vinodlingar har väldigt sällan något inflytande på beslutsfattande och får dåliga löner, ingen hälsovård eller möjlighet till vidareutbildning. Det förekommer också många sociala problem inom vinproduktionen, där alkoholmissbruk är ett exempel och leder till stora hälsoproblem och våld.”

Vindruvor är en produktgrupp med fastställda Fairtrade-kriterier som tex:

  • Uttryckliga begränsningar för kemikalieanvändning samt hälsofrämjande åtgärder.
  • Krav på långsiktiga handelsrelationer.
  • Demokratiutveckling, t ex att varje odlare/medlem har rätt att uttrycka sina åsiker och vara delaktig i beslutsfattande inom producentorganisationen.
  • På plantage med anställd arbetskraft gäller krav på minimilöner som lägst, organisationsrätt och förbud mot barnarbete.

Ett litet märke med stor effekt. Ansvarsfullt drickande.

Och jo, jag vet att det krävs långa transporter från tex Sydafrika och Sydamerika, som inte krävs om jag köper ett vin från Europa, så det finns en miljöaspekt där att ta hänsyn till. Samtidigt – om jag väljer Fairtrade-märkt vin från Sydafrika och Sydamerika bidrar jag till en social och ekonomisk utveckling i länder med utbredd fattigdom. Olika köp stödjer olika behov.

Författare: Gunilla Green

Jag önskar mer Fair Trade, rättvisa och miljösnälla val i världen! På bloggen skriver jag om mina funderingar kring detta, om vardagsval som jag hoppas gynnar fler än mig själv, och så om nyheter i min webbutik Green & grejerna - en hel butik med gott samvete!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s