Green & grejerna

om Fair Trade, ekoreko och medvetna val i vardagen

Ett sko-dopp som sparar pengar och miljö

Lämna en kommentar

Mitt under värmeböljan drog ett stort regnmoln in, under förra årets vandring, och överraskade oss just när vi kommit upp med liften vid Hemavan. Under knappt två timmar föll alldeles för många stora droppar och sen var jag kall i kroppen och fuktig om ena foten, eller om det var båda fötterna. Inget bra sätt att börja en vandringstur på. Med torra fötter i skor som inte skaver är du oövervinnlig men med fuktiga fötter kommer du inte långt.

Ett tag efter vandringen kom jag plötsligt på ”men vänta, smorde jag verkligen in kängorna innan vi for iväg?”. Jag kom inte ihåg om jag gjorde det eller inte och nu när sommarens tur närmar sig så har jag funderat över hur jag ska göra. Riskera att vandra med kängor som inte håller torrt? Icke. Köpa nya kängor för flera tusen? Nja. Jag var inne på Femmans Sport i Göteborg som har ett stort urval av kängor och provade nya och klämde, men så kom jag på igen att jag inte är helt säker på om de gamla kängorna verkligen har gjort sitt.wpid-20150622_212604.jpgSå, istället för att handla nytt åkte jag hem och torkade av mina gamla kompisar med en fuktig trasa, smorde in dem med fett och lät dem stå och torka i ett dygn. Sedan var det dags för skodopp: jag fyllde upp vatten i handfatet och tryckte ner kängorna i 5-10 minuter var för att därefter se om de klarade testet genom att knöla i toapapper. Till min stora glädje var pappret helt torrt och vattnet rann av i små pärlor ovanpå lädret. Se där, så enkelt sparar man 2 600 kr till reskassan!

Redan förra året skrev jag om mina kängor som då fick sig lite lim på för att hålla i sulan, och de här kängorna påminner mig verkligen om hur mycket man vinner på att handla bra kvalitet. De är inköpta 2003 och har använts vid så många resor så deras PPA = pris per användning, är inte särskilt hög. Hållbart mode (som Johanna N förklarar så bra här) betyder inte att du inte får handla och inte ska känna dig snygg, utan om att handla plagg/skor som tillverkas med omsorg, kvalitet och omtanke. ”Buy less – choose well” som Vivienne Westwood sa.

 

Författare: Gunilla Green

Jag önskar mer Fair Trade, rättvisa och miljösnälla val i världen! På bloggen skriver jag om mina funderingar kring detta, om vardagsval som jag hoppas gynnar fler än mig själv, och så om nyheter i min webbutik Green & grejerna - en hel butik med gott samvete!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s