Green & grejerna

om Fair Trade, ekoreko och medvetna val i vardagen

Konsten att inte slänga mat – så gick det

7 kommentarer

Den 3:e maj skrev jag inlägget Konsten att inte slänga mat, eftersom jag var så besviken på oss här hemma. Mat som från början varit den bästa mat lät vi stå och ruttna bort i en hörna i kylskåpet bara för att vi inte hade lust att äta den och valde något annat. Just det här att jag har råd att kasta mat tycker jag är en så nonchalant och osympatisk hållning så det ville jag verkligen inte se hos mig själv. Jag bestämde mig för att vi inte skulle slänga någon mat på resten av maj månad. wpid-collage_20150602202217818_20150602204921242.jpgDet här blev resultatet: en halvfull hallonsyltburk som möglade inuti (ekosylt måste man vara så snabb med innan den blir för gammal tycker jag, det hade varit fint om den såldes i mindre burkar), en halvfull burk med yoghurtbollar som fått ett suspekt vitt fluffigt moln runt sig och en deciliter påfallande sur gräddfil har fått åka ut i vask och kompost. I övrigt har vi ätit upp all mat. Inga rester från matlådor som åkt i sophinken och inte några brödbitar som torkat ut.

Jag tycker att vi lyckats rätt bra, och jag är nöjd med att vi verkligen har blivit mer medvetna om hur vi lagar och tar hand om maten. Vi har planerat mer, och sett till att inte köpa hem för mycket mat vid veckohandlingarna. Vi har lite oftare än tidigare lagt ihop slattar till en måltid även om det inte har känts lika spännande eller roligt som något nytt. Vi har blivit mycket bättre på att snabbt frysa in rester istället för att chansa på att vi äter upp dem om några dagar (och tänk så mycket som funkar att frysa!). Vi har sparat lunchrester på jobbet för att äta upp dagen efter.

Nu gäller det att fortsätta vara lika uppmärksam under kommande (förhoppningsvis) varma sommarmånader!

Författare: Gunilla Green

Jag önskar mer Fair Trade, rättvisa och miljösnälla val i världen! På bloggen skriver jag om mina funderingar kring detta, om vardagsval som jag hoppas gynnar fler än mig själv, och så om nyheter i min webbutik Green & grejerna - en hel butik med gott samvete!

7 tankar om “Konsten att inte slänga mat – så gick det

  1. Jag håller helt med dig, matsvinn är ett väldigt onödigt resursslöseri. Intressant att läsa om er månadslånga testperiod. Det är ju först vid en dylik mätning som hushållet kan få syn på vad som faktiskt slängs i slask och kompost. Vi borde göra något liknande här hemma. Och ja, sommaren kan vara en särskild utmaning, med livsmedel som blir stående framme i värmen lite för länge och en mer ledig livsstil där man vill unna sig saker och kanske inte riktigt orkar hålla fast vid vardagens goda rutiner.

    • Ja, det är ju så härligt med alla fina färska grönsaker på sommaren, så då är det lätt att köpa hem mer än vad vi äter upp. Och ja, testa ni med att se hur mycket ni slänger, det är alltid intressant att lära sig något nytt om sitt eget beteende!

      • Något jag vet att vi är dåliga på i vårt hushåll är te och kaffe. Det åker tyvärr ofta ut en slatt, till och med flera koppar ibland, i slasken. Egentligen är det pinsamt hur det först läggs resurser på att odla och importera te och kaffe, och hetta upp vatten, för att vi sedan bara häller ut det. Då är det en klen tröst att det är Fairtrade-produkter som utgör matsvinnet…

  2. Imponerande resultat, vi har också jobbat med att minska matsvinnet. Det känns så viktigt att inte slänga mat och slösa på våra resurser!

    • Ja visst känns det bra att veta att man liksom inte slänger resurser i soporna. Jag har insett hur mycket jag kan förändra bara genom att observera mitt eget beteende, det händer något när man blir medveten om det som bara gått på rutin.

  3. Ping: Bloggtips: Veckans ekoutmaning | Green & bloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s