Green & grejerna

om Fair Trade, ekoreko och medvetna val i vardagen

Princip 10: ta hänsyn till miljön

Lämna en kommentar

Att vara en del av Fair Trade-rörelsen och att arbeta utifrån WFTO:s 10 principer för Fair Trade betyder att bry sig om miljön, som är den 10:e principen. Att i produktion och verksamhet arbeta för en så liten miljöpåverkan som möjligt, tex genom att använda förnyelsebara material producerade på ett hållbart sätt, minska användningen av bekämpningsmedel eller att minska energianvändningen.

Varorna som du hittar hos oss i Fair Trade Shop är ofta tillverkade av människor som hör till de mest marginaliserade människorna i världen. Deras ekologiska fotavtryck är begränsade eftersom de inte har råd till en slösande livsstil, men samtidigt är det ofta dessa människor, som inte har något socialt skyddsnät att förlita sig på, som drabbas hårdast av klimatförändringarna.

Fairtrade Sverige har tillsammans med Pär Holmgren givit ut rapporten Det börjar med Fairtrade. Pär Holmgren säger ”Det finns många kopplingar mellan fattigdom och hållbarhetsfrågor. Miljöfrågor blir lätt betraktade som lyxfrågor i ett samhälle som fortfarande inte har löst sina grundläggande sociala utmaningar”.

Igår släpptes även en svensk version av filmen Cambio el Climatico som beskriver hur Fairtrade-anslutna kaffeodlare i Peru tacklar klimatförändringar. Inom ramen för Fairtrade får de teknisk kunskap och medvetenhet om hur de kan anpassa sin odling utifrån nya klimatförhållanden, så att de därmed kan fortsätta att försörja sig på sin odling.

Genom att handla Fair Trade stödjer du en handel som bryr sig om miljön!

Författare: Gunilla Green

Jag önskar mer Fair Trade, rättvisa och miljösnälla val i världen! På bloggen skriver jag om mina funderingar kring detta, om vardagsval som jag hoppas gynnar fler än mig själv, och så om nyheter i min webbutik Green & grejerna - en hel butik med gott samvete!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s