Green & grejerna

om Fair Trade, ekoreko och medvetna val i vardagen

Gör skillnad som konsument

Lämna en kommentar

På lördag firas World Fair Trade Day över hela världen. Ett firande som uppmärksammar en hållbar handel med producenterna i fokus. Här i Sverige har Fair Trade Återförsäljarna dragit igång kampanjen Gör skillnad som konsument, eftersom det är vi konsumenter som bestämmer om handeln ska förbli som den är eller om den ska bidra till att mänskliga rättigheter följs, till att barn får gå i skola, till att människor i fattiga delar av världen ska kunna bo kvar i sina hembyar och utöva sina hantverksfärdigheter istället för att ge upp dem och flytta in till städer i jakten på ett jobb.

Varje dag byter vi sidhuvud här och bakgrundsbild på Facebook, för att påminna om World Fair Trade Organizations principer för Fair Trade, som är grunden för hur vi driver vår verksamhet. En handel med respekt och omsorg om producenten. Igår var temat ”stöd marginaliserade producenter”, idag säger vi ”bidra till en jämställd värld”.

I mars i år lanserade Fairtrade Foundation i Storbritannien en rapport om hur jämställdhet i producentorganisationer gynnar utvecklingen i affärer och samhället.

– Att försäkra sig om att kvinnor har samma möjligheter som män att vara delaktiga i dessa producentorganisationer, ökar inte bara kvinnors inkomst och möjlighet att påverka, det breddar också grunden för affärer och förbättrar möjligheterna till utveckling i några av världens fattigaste länder, säger Barbara Crowther, ansvarig för Policy och Public Affairs på Fairtrade Foundation.

Du kan läsa om rapporten på Fairtrade Sveriges hemsida.

#WFTD2o15

Författare: Gunilla Green

Jag önskar mer Fair Trade, rättvisa och miljösnälla val i världen! På bloggen skriver jag om mina funderingar kring detta, om vardagsval som jag hoppas gynnar fler än mig själv, och så om nyheter i min webbutik Green & grejerna - en hel butik med gott samvete!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s