Green & grejerna

om Fair Trade, ekoreko och medvetna val i vardagen

Konsten att inte slänga mat

4 kommentarer

Jag blir så ledsen varje gång det blir så här. Lite av ett misslyckande. Bra mat som det går åt pipan med. wpid-collage_20150503211436605_20150503211743587.jpgAtt slänga mat måste nästan vara den största synden av dem alla. Jag måste inte äta nyttigt hela tiden, och jag väljer inte alltid ekologiskt, men att köpa mat och sedan slänga den, det har liksom ingen ursäkt. Att det har slösats resurser på att bevattna och värma och odla livsmedel, som sedan transporteras och som det slösas förpackningar på och som slutligen blir till något som jag lägger pengar på men inte använder, det känns helt enkelt inte bra. Oansvarigt och lite bortskämt.

Alltså, jag inte på något sätt är petig med bäst före-datum. De är mest en rekommendation, och några dagar gammal mjölk eller kvarg är ju inte gammal. Smör funkar lika fint fastän det är bäst före förra månaden och grynen som var bäst före 2013 gör ju ingen skada. Men efter att ha tagit lite lätt på mat som kom från en utomhusbuffé hos snälla vänner och sedan kört den en timme i varm bil och sedan haft den i lunchlåda på jobbet och därefter kräkts upp allt, så är jag lite mer petig numera. Mat som tillagats och sedan glömts i ett hörn i kylskåpet, hur länge är den tjänlig egentligen? Vill jag chansa och kanske betala med en karensdag eller åker den i komposten?

Efter dagens rensning kom vi fram till maj månads uppdrag: ingen mat ska slängas på resten av månaden!

Är du med på det? Och hur ser det ut hos dig med att slänga mat?

 

Författare: Gunilla Green

Jag önskar mer Fair Trade, rättvisa och miljösnälla val i världen! På bloggen skriver jag om mina funderingar kring detta, om vardagsval som jag hoppas gynnar fler än mig själv, och så om nyheter i min webbutik Green & grejerna - en hel butik med gott samvete!

4 tankar om “Konsten att inte slänga mat

  1. Det är en god ambition att inte slänga mat i onödan. Jag skriver i onödan, inte aldrig, eftersom det faktiskt finns livsmedel som bör kasseras. Men strävan är god och det finns mycket vi kan göra för att minska på matsvinnet. Hemma försöker vi minska tiden då livsmedel står framme i rumstemperatur, kyla rester snabbt och ha rätt temperatur i kylskåp och frysskåp. Vi övar oss också att lita på våra sinnen och se bäst före datum som just en rekommendation. Samtidigt strävar vi efter att inte ha dåligt samvete för att vissa livsmedel hamnar i komposten. Sjukdomar som framkallas av maten i onödan är ju också en form av resursslöseri. En svår balansgång ibland, mellan att ”fria och fälla” livsmedel som stått ett tag. Men det dåliga samvetet hjälper oss sällan framåt. Däremot tankar och peppning från andra som strävar på i vardagen!

    • Visst är det så att en del mat slängs mer onödigt än annan. Grytan uppe till höger är helt i onödan, den har glömts eller valts bort medan jag har ätit annat. Svårare är det när vi upptäcker att äpelmoset har blivit mögligt eller ingefäran har skrumpnat ihop till en torr kotte. Fast allt handlar ju om planering.

  2. Ping: Konsten att inte slänga mat – så gick det | Green & bloggen

  3. Ping: Bloggtips: Veckans ekoutmaning | Green & bloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s