Green & grejerna

om Fair Trade, ekoreko och medvetna val i vardagen

Drabbade men oskadda

Lämna en kommentar

I webbutiken säljer jag sjalar i ekologisk bomull och varor av tovad ull, från Nepal och när jag hörde om jordbävningen så tänkte jag såklart på producenterna där. Har de drabbats? Lever de? Har Fair Monkey hört något från dem?

Idag skriver Fair Monkey såhär på sin Facebook-sida:

Äntligen har vi fått kontakt med ordföranden, Dhan Kumar Rai på Folk Nepal, vår samarbetsproducent. Han berättar över en knastrig telefonledning att man har haft tur. Alla medlemmarna i Folk Nepal och deras familjer har klarat sig oskadda, och deras verkstad där de väver sjalarna är okej. Även de medlemmar som befann sig längre bort från Kathmandu är alla okej, tack och lov. Många från kooperativet är ute på gatorna och hjälper till bland de nedrasade byggnaderna.
Dhan berättar att det fortfarande kommer jordskalv med ca 30 minuters mellanrum och regeringen säger att befolkningen ska hålla sig utomhus och inte gå in i husen, som fortfarande kan störta samman. Ett av gårdagens efterskalv nådde 6,5 på richterskalan och då knäcktes vattentanken hos Folk Nepal.
Det finns ingen elektricitet så människorna kan t.ex. inte ladda sina mobiltelefoner för att kunna hålla kontakt med nära och kära.
Människor sitter fortfarande fast under nedstörtade byggnader, säger Dhan och medan vi pratar så fortsätter folk runtomkring att gräva för att hitta dem (rop och trafik hörs i bakgrunden). Han återgår skyndsamt för att hjälpa till, men skickar ändå ett tack hit till Sverige och alla som skänkt pengar till hjälpinsatser och hoppas att det ska finnas möjligheter att stödja fler.

Fair Monkey stödjer Fair Enteprise Network som tillsammans med Tuki Nepal Society under lång tid har arbetat med uppbyggnad av Nepal och som finns på plats i Kathmandu.

Jag har just satt in en summa pengar till Röda Korsets insamling till Nepal. Som gammal Röda Korsare känns det alltid tryggt att skänka pengar dit, eftersom jag vet att det är en organisation som finns på plats, före katastrofen, i nästan alla världens länder och därför har god lokalkännedom och vet var och hur pengarna bäst ska användas.

Författare: Gunilla Green

Jag önskar mer Fair Trade, rättvisa och miljösnälla val i världen! På bloggen skriver jag om mina funderingar kring detta, om vardagsval som jag hoppas gynnar fler än mig själv, och så om nyheter i min webbutik Green & grejerna - en hel butik med gott samvete!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s