Green & grejerna

om Fair Trade, ekoreko och medvetna val i vardagen

Vi gör världen mer rättvis!

Lämna en kommentar

Hemma igen efter två dygn intensivt Fair Trade-fokus på Organisationen Fair Trade Återförsäljarnas årsmöte i Lund. Green & grejerna är ju medlem i den organisationen och vad roligt det är att träffa så många andra som är så engagerade i att göra världen mer rättvis!wpid-20150321_112205.jpgMagdalena Hansen från Fair Monkey kom och berättade om hur deras medlemskap i World Fair Trade Organization (WFTO) fungerar. WFTO har ett omfattande system för självkontroll, där medlemmarna delas in i tre kategorier: låg, medel och hög risk, beroende på dels hur många producenter som man handlar med och dels på om dessa producenter själva är medlemmar i WFTO. Det kan ju vara så att importören är medlem i WFTO men att producenten inte är medlem och då är det importören som garanterar att producenten följer WFTO:s 10 principer för Fair Trade. En sådan här situation brukar uppstå om producenten är liten och kanske inte har egen kapacitet att sköta dokumentation på engelska eller spanska som är WFTO:s arbetsspråk. Fair Monkey handlar tex med kvinnokooperativ i Guatemala som inte på egen hand skulle kunna sköta en sådan administration, men genom Fair Monkey får de möjlighet till en internationell försäljning av sitt hantverk. Engagemanget från Fair Monkey gör alltså att vi i våra Fair Trade Återförsäljar-butiker kan erbjuda dig varor från några av världens mest marginaliserade producentgrupper. Magdalena Hansens hälsning till oss återförsäljare var ”Det ni gör har betydelse för så många mer än ni tror!”. wpid-20150321_170616.jpgUnder helgen har det även varit dags för the House of Fair Trades bolagsstämma. En stor del av de varor som du hittar på www.greenochgrejerna.com kommer från the House of Fair Trade. Nytt för i år är att the House of Fair Trade avsätter en del av sin vinst till en producentfond. Förra året var det en hel del naturkatastrofer, bla monsunregn, hos deras producenter och the House vill ha möjlighet att kunna ge ekonomiskt stöd. Det känns otroligt bra att handla av en importör som tar sånt ansvar för sina producenter! wpid-20150321_125154_20150322140747547.jpgIdag har vi påmint oss om att vi som Fair Trade Återförsäljare behöver bli ännu bättre på att visa att Fair Trade är så mycket mer än Fairtrade-märkningen. Vi märker inte bara en produkt utan hela vår affärsidé bygger på den internationella definitionen av rättvis handel:

Rättvis handel är ett handelssamarbete baserat på dialog, öppenhet och respekt som verkar för en mer rättvis världshandel. Det bidrar till hållbar utveckling genom att erbjuda bättre handelsvillkor och garanterar rättigheterna för marginaliserade producenter och arbetare – framförallt i Syd. Organisationer för rättvis handel, tillsammans med konsumenter, engagerar sig aktivt i att stödja producenter samt genom att öka medvetenheten och genomföra kampanjer för att förändra den konventionella internationella handelns regler och praxis.”

 

Författare: Gunilla Green

Jag önskar mer Fair Trade, rättvisa och miljösnälla val i världen! På bloggen skriver jag om mina funderingar kring detta, om vardagsval som jag hoppas gynnar fler än mig själv, och så om nyheter i min webbutik Green & grejerna - en hel butik med gott samvete!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s