Green & grejerna

om Fair Trade, ekoreko och medvetna val i vardagen

Framtiden är enkel

3 kommentarer

Woho, nu är jag peppad! Jag har haft förmånen att få vara på Caminos stora hållbarhetsdag i Stockholm och hela dagen har jag lyssnat på människor som engagerat pratar om ett annat sätt att leva. ”Framtiden är enkel” var temat för dagen, så ett annat sätt att leva har idag handlat om att leva enklare och med färre prylar. Rensa ut i sinne och hem, och enligt många ger det en större kick att rensa ut än att köpa grejer.
image

Dagens stora behållning för mig var att få lyssna på Joshua Becker som driver bloggen Becoming minimalist. Han berättade om sin resa från en vanlig medelklassman med familj och villa i ett medelklassområde i USA, till en minimalistisk livsstil. Han upptäckte att han alltid var missnöjd med hur han spenderade sina pengar och med vad hans energi i livet gick åt till. Tillsammans med sin fru reviderade han sin tillvaro helt, rensade ut hemmet och gjorde sig av med mängder av grejer och deras stora hus, och kom fram till att minimalism hjälper dig att definiera vad som är viktigt för just dig. Jag gillade verkligen hans tankar om att minimalism måste vara personlig, och att tex äga endast 100 saker är en form som inte passar de flesta. Becker beskrev det så här: ”the intentional promotion of the things we most value and the removal of any things that distracts us from that”. Dvs om jag älskar att bjuda hem folk på middagar så ska jag såklart behålla mina serviser och kockknivar, och om jag inte kan få nog av böcker så låt dem stå kvar i bokhyllan, men allt det andra, skippa det! ”We’re wasting our lives chasing the wrong thing”.

Frågan om hur minimalism och konsumtion går ihop kom upp och det som många verkade eniga om var att man som minimalist naturligtvis kan konsumera, och det fina är att om du inte skräpkonsumerar så leder det till att du har råd med kvalité istället. Att vara medveten om hur jag använder mina pengar gör att jag har råd med eko, Fair Trade och klimatsmart konsumtion.

Men, bli inte minimalist för att det är en statusmarkör utan för att du mår bra av det, som en annan reflektion lät under dagen. Och utöver det så sades en massa annat klokt, särskilt om alla val som vi ställs inför, som jag tror att du kommer att kunna ta del av om ett tag. Hela dagen filmades och Camino hojtar till när det finns tillgängligt. Lunchen som serverades var för övrigt vegan och alla föreläsare tackades av med ett bevis på att Camino skänkt pengar till Unicef – en hållbar konferensdag!

En sista tanke från Joshua Becker:

Föreställ dig att du befinner dig i det mest belamrade och stökiga rummet i ditt hem. Tänk dig sedan att du är i det renaste rummet istället.
Hur känner du dig där?

Författare: Gunilla Green

Jag önskar mer Fair Trade, rättvisa och miljösnälla val i världen! På bloggen skriver jag om mina funderingar kring detta, om vardagsval som jag hoppas gynnar fler än mig själv, och så om nyheter i min webbutik Green & grejerna - en hel butik med gott samvete!

3 tankar om “Framtiden är enkel

  1. Ann-Christin som driver Köpstoppsbloggen summerade dagen väldigt bra här: http://notbuying.blogspot.se/2015/03/enklare-framtid.html

  2. Ping: Förenkla ditt liv – se på tv! | Green & bloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s