Green & grejerna

om Fair Trade, ekoreko och medvetna val i vardagen

Varför hivar man plast i havet?

2 kommentarer

I källsorteringsbyttan under diskhon så tycker jag att det är plasten som svämmar över för det mesta. Så fort vi slängt en laddning i plaståtervinningen så fylls det på med ny plast. Då väljer vi ändå så gott som alltid bort de där tunna skrynkliga plastpåsarna man kan ta vid frukt och grönt i affärerna, och vi har alltid med oss tygkassar när vi handlar, och vi återanvänder fryspåsar till bröd, men många matvaror ligger antingen i plastförpackningar eller i förpackningar med innerpåsar i plast eller med ett litet fönster i plast. Innerpåsar till frukostflingor och färsk pasta-förpackningar och cream cheese-askar och linfröpåsar. Det blir snabbt ganska mycket.

Jag läste att enligt en ny studie så hamnar mellan 4,8 och 12,7 miljoner ton plast i havet varje år. Det handlar såklart inte bara om förpackningsplast utan om möbler och tunnor och stora saker i plast, men ändå. Det är helt absurt att världen tillverkar så mycket i plast som inte kan brytas ner eller som inte tas om hand.

Att plastbanta är ett sätt att reagera på detta. Om man plastbantar för att man inte vill ha plastkemikalier som sprids i sitt hem så är det ju en sak, men att kasta ut plast och köpa nytt i trä och metall löser liksom inte grejen tänker jag. Plastprylarna som jag har, har ju redan tillverkats och måste tas om hand någonstans om jag rensar ut dem, så jag har inte någon ambition att tex byta ut alla matlådor i plast (fast jag värmer aldrig mat i dem). Men vid nyköp så undviker jag gärna plast, och jag gillar produkter i smarta förpackningar utan plast.

Vad väcker plast för känslor hos dig?

Författare: Gunilla Green

Jag önskar mer Fair Trade, rättvisa och miljösnälla val i världen! På bloggen skriver jag om mina funderingar kring detta, om vardagsval som jag hoppas gynnar fler än mig själv, och så om nyheter i min webbutik Green & grejerna - en hel butik med gott samvete!

2 tankar om “Varför hivar man plast i havet?

  1. Plast väcker blandade känslor hos mig. Jag tycker det är svårt att vara kategorisk eftersom materialet (som egentligen inte är ett utan en mängd olika) både har för- och nackdelar. Många känner till exempel rädsla för kontakt mellan plast och mat. Men utan plastförpackningar av olika slag skulle livsmedelshygienen sannolikt vara betydligt sämre (och man kan faktiskt dö av dålig mat, något vi har lätt att glömma bland annat på grund av plastens förbättring av livsmedelshygienen). Därmed inte sagt att vi ska acceptera att hormonstörande ämnen hamnar i maten. Jag tror dock det är viktigt att inte dra förhastade slutsatser och dra all plast och all plastanvändning över en kam. För rätt använd (läs: rätt mängd, sammanhang och råvara) och återanvänd kan plast vara ett fantastiskt material.

    • Ja, visst är det så att vi får ett helt annat utbud av mat när vi kan förpacka den i plast. Plast som används är väl egentligen inte så problematiskt, utan det är plast som hamnar fel. Jag bekymrar mig nog mer över skräpet än över ämnena i plast, eftersom jag tror att jag inte har de värsta varianterna här hemma. Om man kan det där med siffrorna som står i en liten triangel på plasten så kan man ju ha koll på vad det är för plast, men det är jag inte så insatt i.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s