Green & grejerna

om Fair Trade, ekoreko och medvetna val i vardagen

Jordens rikaste äger nästan hälften

2 kommentarer

I en liten notis, som man hittar en bra bit ner på ekonomi-sidan på dn.se , berättar Oxfam att världens rikaste nu äger 48 % av jordens tillgångar. Med ”de rikaste” menas den rikaste hundradelen av jordens befolkning.

”De 80 rikaste personerna i världen har under dessa fem år fördubblat sina inkomster. Deras samlade förmögenhet är nu större än hela den fattigare halvan av jordens befolkning” enligt Oxfam, och detta sker samtidigt som en miljard människor lever på mindre än 10 kr om dagen.

Jaha. Sånt här kan man berätta om utan att något händer. Inga löpsedlar, inga extrainsatta nyhetssändningar, inga demonstrationer utanför ambassader, inga Facebook-uppror. Bara ett konstaterande: världen är helt galet vidrigt orättvis, och så är det med det.

Om den där känslan av att du håller på att bli tokig över att sakernas tillstånd i världen är så fel börjar sprida sig så tänker jag att det är bra. Du har hjärtat på rätta stället. Du gör säkert en hel massa små saker i vardagen som gör livet lite lättare för en medmänniska. Kan du och jag göra något åt hela världsekonomin? Förmodligen inte, för i alla fall jag lever inte i närheten av den groteska förmögenheten det talas om i artikeln. Kan vi inspirera andra att leva ett liv med omtanke om andra? Säkerligen.

Så här skrev jag på internationella kvinnodagen 8 mars 2014: ”När du och jag väljer Fair Trade, när vi bestämmer oss för att det är ok att just den här varan får lov att kosta lite mer, då är vi med om att omfördela resurserna i världen.” Det är en anledning till att jag driver min Fair Trade Shop. En liten proteströrelse mot världens ekonomiska orättvisa.

Hur protesterar du?

Författare: Gunilla Green

Jag önskar mer Fair Trade, rättvisa och miljösnälla val i världen! På bloggen skriver jag om mina funderingar kring detta, om vardagsval som jag hoppas gynnar fler än mig själv, och så om nyheter i min webbutik Green & grejerna - en hel butik med gott samvete!

2 tankar om “Jordens rikaste äger nästan hälften

  1. Reblogga detta på Hållbara handlingar och kommenterade:
    När jag igår noterade färska siffror på orättvisorna under solen tänkte jag att de skulle få bilda underlag för ett inlägg om den sociala dimensionen av (o)hållbar utveckling. Och jag tänkte puffa för Fair Trade som ett väldigt bra sätt att försöka ändra på orättvisorna. Till min stora glädje har andra bloggare redan hunnit skriva på temat, så varför uppfinna hjulet på nytt!?

    Jag försöker handla för en bättre värld genom att prioritera Fairtrademärkta dagligvaror i livsmedelsbutiker och köpa presenter på Fair Trade Shop Globalen här i Uppsala. I föreningsliv och på arbetsplatser jobbar jag för att fikat ska vara rättvist (dvs Fairtrademärkt) och i min framtida undervisning kommer jag givetvis att lyfta frågor om Fair Trade. Vad gör du för att försöka ändra på världens ekonomiska orättvisor?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s