Green & grejerna

om Fair Trade, ekoreko och medvetna val i vardagen

Ta hand om ananasen

Lämna en kommentar

Jag har just lärt mig något nytt. Att sätta en ananas-planta som får växa till sig och sedan skörda en ananas, det tar nästan 2 år. TVÅ ÅR!! När man väl har skördat en gång så kan en ny frukt växa till sig på en 15 månader, och sedan är det ajöss med den plantan och man får sätta en ny. Med det i minnet så är det för mig helt obegripligt att en ananas kan kosta 10 kr i våra livsmedelsbutiker. Och jag skäms när jag tänker på den där ananasen som låg hemma i vår fruktskål tills den blev övermogen och vi slängde den.

Enligt Naturskyddsföreningen odlas ananas på ungefär samma sätt som bananer. Det betyder att de besprutas en hel del, och att detta sker med flyg så att kemikalier sprids med vinden till omkringliggande byar och deras invånare. På Ica så har jag de senaste veckorna sett ekologisk ananas, och från och med nu så kommer jag INTE att köpa billig oekologisk ananas till kampanjpris.
image

För många år sen bodde jag några månader i Ghana. Där åt jag den godaste färska ananas jag någonsin smakat på. Det var nog inte någon besprutad frukt och det krävdes tre händer för att nå runt om den. Ananas på riktigt.

Författare: Gunilla Green

Jag önskar mer Fair Trade, rättvisa och miljösnälla val i världen! På bloggen skriver jag om mina funderingar kring detta, om vardagsval som jag hoppas gynnar fler än mig själv, och så om nyheter i min webbutik Green & grejerna - en hel butik med gott samvete!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s