Green & grejerna

om Fair Trade, ekoreko och medvetna val i vardagen

Ny etisk märkning!

Lämna en kommentar

WFTO produktmärkning

Bild: Nätverket för Rättvis Handel

Tjoho, ännu en märkning att hålla reda på! Den här märkningen är extra bra för den handlar om Fair Trade.

Många personer undrar vad skillnaden är mellan Fairtrade och Fair Trade. Det korta svaret är att Fairtrade-märkningen (med den lilla symbolen med en människa som vinkar hej, det är jag som ligger bakom din vara!) är en märkning av råvaror. Den säger att tex kakaon i en chokladkaka eller nötterna i en snackspåse eller kaffet i ett kaffepaket är odlade och skördade under goda förhållanden.Välj Fairtrade-märkt

Varor som tex halsband, leksaker eller tvålar som du hittar hos http://www.greenochgrejerna.com har oftast inte Fairtrade-märkta råvaror i sig, men de är tillverkade under Fair Trade-förhållanden. Producenten är medlem i World Fair Trade Organization, vilket betyder att själva producenten/organisationen arbetar för goda förhållanden.

Med WFTO:s nya produktmärkning syns det direkt på varan, som oftast är ett hantverk av något slag, att den är tillverkad av en organisation som är med i World Fair Trade Organization. Dessutom, och det här är viktigt tycker jag:

WFTO:s produktmärkning används av medlemsorganisationer i WFTO som arbetar med Fair Trade. Medlem kan vara en producent som blir certifierad genom WFTO:s garantisystem, en importör som når upp till reglerna för garantisystemet eller åter­försäljarorganisationen. De behöver alla genomgå garantisystemet för att få sälja produkter som bär märkningen vilket innebär att hela produktions-kedjan blir Fair Trade, från produkt till butik.

Varan importeras till Sverige av t ex the House of Fair Trade, och säljs till kund av t ex en Fair Trade Shop = 100% Fair Trade!

Läs mer om WFTO:s produktmärkning på Nätverket för Rättvis Handels hemsida.

Författare: Gunilla Green

Jag önskar mer Fair Trade, rättvisa och miljösnälla val i världen! På bloggen skriver jag om mina funderingar kring detta, om vardagsval som jag hoppas gynnar fler än mig själv, och så om nyheter i min webbutik Green & grejerna - en hel butik med gott samvete!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s