Green & grejerna

om Fair Trade, ekoreko och medvetna val i vardagen

Satsa på kvinnorna

Lämna en kommentar

Satsa på kvinnorna! Så skriver Joaquim Chissano, tidigare president i Moçambique, i Sydsvenskan idag. Tillsammans med Finlands förra president Tarja Halonen leder han nu FN:s internationella konferens om befolkning och utveckling, ICPD.

Enligt Joaquim Chissano kan bara en hållbar tillväxt uppnås om man (regeringar/lagstiftning/beslutsfattare) ser de resurser som Afrikas kvinnor besitter och tillåter kvinnorna att använda dessa. Han påpekar även att ”fördelarna med att sätta stopp för juridisk, ekonomisk och könsrelaterad diskriminering är enorma. Friskare, rikare och bättre utbildade kvinnor har friskare, rikare och bättre utbildade familjer eftersom kvinnor i allmänhet satsar en större del av sina inkomster på barnen än vad män gör. ”

Jag tänker när jag läser Chissanos ord att det ju är precis detta som Fair Trade handlar om. World Fair Trade Organizations 6:e princip om Fair Trade slår fast att medlemmen arbetar mot diskriminering, för jämställdhet och för kvinnors ökade möjligheter till försörjning. En stor del av alla producenter som är anslutna till Fair Trade-organisationer eller kooperativ är just kvinnor. Kvinnor som där tillåts att använda sina krafter, sin vilja, sitt hantverkskunnande för att kunna skapa en bättre framtid för både sig själva och sina familjer.

Författare: Gunilla Green

Jag önskar mer Fair Trade, rättvisa och miljösnälla val i världen! På bloggen skriver jag om mina funderingar kring detta, om vardagsval som jag hoppas gynnar fler än mig själv, och så om nyheter i min webbutik Green & grejerna - en hel butik med gott samvete!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s