Green & grejerna

om Fair Trade, ekoreko och medvetna val i vardagen

Semestra i Norrland, vetja!

Lämna en kommentar

För varje sommar (och kanske för varje strålande fin sommardag) som går, får jag mindre och mindre lust att resa iväg någonstans utomlands på sommaren. Jag tycker att Sverige är så fantastiskt fint, och som jag kommenterade i en väns facebookuppdatering: ”man ska inte underskatta Sverige utanför storstäderna”.

Vi bestämde oss för en del av Sverige långt bortanför storstaden, men som samtidigt visade sig vara mer ruschig än väntat: Hemavan. (Ruschen bestod i att det numera finns ett Systembolag där och att norrmännen vallfärdar dit på fredagseftermiddagarna). Nattåg till Umeå och sedan många timmar på buss via Lycksele och Storuman och Tärnaby. Hållbara handlingar skrev i inlägget Orimligt veckoslutsturistande tidigare i somras om just Hemavan och fjällvandring, och om det klimatmässigt tveksamma i möjligheten att flyga dit på några futtiga timmar för att hinna vara där över en helg. Vi tog alltså den långa reserutten istället, och jag måste säga, efter allt för många timmar i en buss med trasig luftkonditionering och temperatur på 29 grader, att jag kan förstå att man väljer flyg. Det är snabbt och smidigt. Men på samma gång så tillåter ju den där resan genom okända bygder lite filosofi över hur olika liv vi lever i det här landet och den ger avkopplande storslagna vyer.

Syterskalet

I Hemavan började vi med att ta skidliften upp till kalfjället där vi tältade i ett par nätter. Efter bara några timmars vandring kommer du in i Syterskalet, en otroligt vacker dalgång! Att smälla upp tältet mitt i dalen och göra en topptur till Norra Sytertoppen kan jag varmt rekommendera. Om du har lika stor tur med vädret som vi hade så ser du en yta större än Skåne när du står där på toppen. Turkosa glaciärsjöar, dramatiska norska snöklädda bergstoppar, renar som råmar, snöbollar och en makalös utsikt. Tja, det är lite av vad du får med dig på en sådan dagsvandring, och dagen blir faktiskt ännu bättre när du avslutar den med ett snabbt dopp i en kall fjällbäck!

Lite ledsen blir jag när någon har klämt in en energidryckstombruk i toppröset. Ta med ditt eget skräp hem, för sjutton!

Tillbaka i Hemavan igen bestämde vi oss för att bo lite lyxigt på Trolltunet, och för att prova på downhill-cykling. Det kan var något av det läskigaste jag gjort, men jag gjorde det i alla fall! Man tar skidliften upp på fjället med cykeln hängandes på en krok bredvid, och sedan trampar du ner i någon av pisterna. Det ser ganska ofarligt ut, men jag som har fart-skräck, cyklade med hög adrenalinpuls hela dagen tills jag kände att jag inte orkade vara på helspänn mer. Maken däremot hade kunnat stanna och cykla hela veckan. Så gjorde han inte lika många vurpor som jag gjorde heller.

Förmodligen låter jag tjatig, men jag kan verkligen inte förstå varför så många reser utomlands när det finns så vackra upplevelser här hemma. För mig känns det också meningsfullt att se till att hålla hela Sverige levande, så att det går att bo och försörja sig utanför storstadsområdena. Jag pytsar gärna in min del av semesterkassan här. Po Tidholms intressanta och välformulerade Sommarprat i P1 handlade om just detta, det övergivna Norrland. Nu är jag visserligen en av dem som han menar bara turistar på en skidort, men det gör inte programmet mindre värt att lyssna på!

 

Författare: Gunilla Green

Jag önskar mer Fair Trade, rättvisa och miljösnälla val i världen! På bloggen skriver jag om mina funderingar kring detta, om vardagsval som jag hoppas gynnar fler än mig själv, och så om nyheter i min webbutik Green & grejerna - en hel butik med gott samvete!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s