Green & grejerna

om Fair Trade, ekoreko och medvetna val i vardagen

Gröna Berlin

Lämna en kommentar

Hemma igen efter tre kanonfina dagar i Berlin! Det blev en ganska grön semester på tre olika sätt: Berlin är en väldigt grönskande stad med träd och växtlighet nästan överallt, vi åkte tåg dit och vi åt en hel del vegetariskt och ekologiskt.

Från början:

När man bor i Malmö bor man oförskämt bra om man vill resa ner på kontinenten. Vi tog nattåget fram och tillbaka, och det gick kl 16:45 från Malmö Central, via Trelleborg och färja i 4 timmar och sedan var vi framme i Berlin kl 06:30. Jättebra att man kan jobba ena dagen och vara i Berlin nästa. Tåget hem gick några kvällar senare kl 22:30 och så var vi hemma i Malmö igen strax efter kl 13 dagen efter. Det var Snälltåget som körde den här sträckan nu vid Valborg och de kör så under våren vid storhelger och sedan under sommaren, från 399 kr i liggvagn. Väldigt bra pris (men kanske lite sisådär med städningen, man vill ju helst inte ha någons gamla utspottade prillor eller kvarglömda kakor i sin kupé).

Att komma fram så tidigt kan jag verkligen rekommendera! Det var något av det bästa med hela vistelsen, att promenera genom ett nästan öde Berlin vid sjutiden på en helgdagsmorgon. Vindstilla, ljummet och någon enstaka cyklist och vakt, i övrigt bara vi och de stora riksdagsbyggnaderna. Det är något särskilt att vara ensam på stora stadsytor som är gjorda för människomassor.

Vi promenerade otroligt mycket, för det går ju fort i en så platt stad, som dessutom alltså är väldigt lummig och grönskande och därför mysig att spatsera runt i. Kollektivtrafiken är billig (6,7 € för ett dagspass) så det är ett bra alternativ när det regnar och temperaturen sjunker, som det gjorde i fredags. Oj, vad jag frös. Dessutom finns det två busslinjer, 100 och 200, som kör tvärs igenom stan, oftast med dubbeldäckare, som du kan åka med istället för att välja en dyr turistrundtur!

Vi åt ekologiskt och veganskt till frukost på Mundvoll i Kreuzberg och vegetariskt på Anna Blume i Prenzlauer Berg. Besöket på LPG Biomarkt i Prenzlauer Berg var en höjdare! Titta så glad jag är:

wpid-20140502_102319.jpg

Det är en livsmedelsbutik där ALLT är ekologiskt. Rätt upp och ner, så behöver man inte fundera på om man ska välja det ena eller det andra, utan någon annan har redan valt.

wpid-20140502_095028.jpg

En lååång hylla för mejerivaror.

wpid-20140502_102044.jpg

T.o.m. snabbmaten i frysen är eko och vego. Fantastiskt! Nu hade vi ju varken kylskåp eller bil med oss, så vi valde ut några hållbara små godbitar att köpa med, som schampoo, hudvård och misopasta i återförslutningsbar förpackning.

Du kan läsa mer om både Anna Blume och LPG Biomarkt hos Fröken Ekoreko som har skrivit ned fina gröna Berlin-tips (tack för dem!). Inlägget är ett par år gammalt, men många av tipsen gäller fortfarande så läs gärna dem om du ska till Berlin!

Jag letade såklart upp en av Tysklands alla världsbutiker, och spanade in den i Prenzlauer Berg.

Fair Trade Shop blogg bambu skål Berlin

Här hittade jag både diskhandskar av FSC-märkt latex (så BRA med Fair Trade i förbrukningsvaror!) och snygga bambuvaror.

Fair Trade Shop blogg bambu mugg Berlin

Kanske något för oss Fair Trade Shops i Sverige?!

Vi var ju inte bara i de små mysiga kvarteren utan besökte också konsumtionsgalenskapen vid Kurfürstendam och KaDeWe. Snälla nån vad mycket pengar det finns här och vad mycket det finns att köpa här! Somligt är bara att titta på, som reservoarpennor för 60 000 kr, och somligt är nästan svårt att stå emot, som allt skönt och Japansmart på Uniqlo. Om jag inte haft min egen regel om att inte handla kläder som inte är ekoreko, så hade jag lätt kunnat gå loss här, men nu höll jag mig till en just Japansmart tunn värmande tröja (som behövdes i det snålblåsiga Berlin).

Fair Trade Shop blogg cykel trä Berlin

Alldeles nära alla currywurststånd och turistbussar vid Kurfürstendamm stod den här fina cykeln i trä och visade upp sig!

Summa summarum: ökologische Berlin var en bra grej!

Författare: Gunilla Green

Jag önskar mer Fair Trade, rättvisa och miljösnälla val i världen! På bloggen skriver jag om mina funderingar kring detta, om vardagsval som jag hoppas gynnar fler än mig själv, och så om nyheter i min webbutik Green & grejerna - en hel butik med gott samvete!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s