Green & grejerna

om Fair Trade, ekoreko och medvetna val i vardagen

Framåt för Fairtrade

2 kommentarer

Försäljningen av Fairtrade-märkta varor fortsätter att öka, meddelar Fairtrade Sverige idag! Tre tunga produktgrupper som bananer, vin och blommor har ökat särskilt mycket. Var fjärde ros som säljs är Fairtrade-märkt och var tionde banan. Det är dock inte tillräckligt, så Fairtrade Sveriges mål är att varannan banan ska vara Fairtrade-märkt vid årets slut. Ska det lyckas så betyder det ju att livsmedelsbutikerna verkligen måste se till att ta in tillräckligt med Fairtrade-bananer och det låter bra tycker jag, eftersom de ofta är slut i alla fall den butiken jag brukar handla i.

Enligt alla siffror i rapporten så spenderar vi drygt 200 kr per år och person på Fairtrade-märkta produkter och vi handlar i snitt en vara i månaden. Jag har faktiskt ingen aning om hur mycket pengar jag lägger på detta, men eftersom jag gillar glass och de säljer Ben & Jerry-glass i affären som ligger i samma hus som jag bor i så lägger jag nog 200 kr enbart på glass per år! Hur ser det ut för dig?

Sen är det förstås viktigt, tycker jag, att inte stirra sig blind på Fairtrade-märkningen. Man kan ju handla en massa saker som är tillverkade enligt Fair Trade-principer men som inte bär märkningen.

Författare: Gunilla Green

Jag önskar mer Fair Trade, rättvisa och miljösnälla val i världen! På bloggen skriver jag om mina funderingar kring detta, om vardagsval som jag hoppas gynnar fler än mig själv, och så om nyheter i min webbutik Green & grejerna - en hel butik med gott samvete!

2 tankar om “Framåt för Fairtrade

  1. Det är goda nyheter, att försäljningen av Fairtrade-märkta varor ökar. Här hemma är bananer, te och kaffe i princip alltid ”rättvisa” sedan länge, och oftast även chokladen. Fairtrade-märkt vaniljsocker har tillkommit i vårt bassortimentet på senare år, allt oftare också vin. I hushållet lägger vi säkert betydligt mer än ett par hundra kronor per person och år bara på schyssta bananer!

    Håller med om att det finns många bra produkter som följer Fair Trade-principen men som saknar just Fairtrade-märkning. Globalen-butiken i min hemstad Uppsala har många fina och schyssta saker!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s