Green & grejerna

om Fair Trade, ekoreko och medvetna val i vardagen

Plasten och bekvämligheten

Lämna en kommentar

Å ena sidan är det väldigt skönt och trevligt att bo centralt i stan så att det finns många sorters hämtmat att välja på. Å andra sidan så retar det mig att det blir så väldans mycket skräp av den här hämtmaten. Sushi och thaimat är två favoriter och om man, som jag, är lite lat i köket och inte någon hejare på att laga soppa på en spik av det som gömmer sig i kyl och skafferi så är det ju väldigt bekvämt att köpa hem något efter jobbet, men ibland så vill jag verkligen inte handla just för att jag vet att jag får med mig en massa plast och aluminium på köpet.

wpid-20140315_091148.jpg

Det här är resultatet av en sushimiddag, förutom papperspåsen som vi får bära hem maten i. Påsen funkar fint att fylla med kartong till återvinningen innan den själv återvinns. Engångspinnarna brukar vi tacka nej till när vi kommer ihåg eftersom vi har så fina pinnar hemma som dessutom är mycket trevligare att äta med. Plasten går såklart till återvinning, men ändå. Det hade ju varit bäst om den aldrig hade behövt användas.

Jag gissar att det finns en massa hälsovårdsregler som sätter gränser för hur man får sälja mat men visst hade det varit smart om man hade kunnat ha med sig sin egen lilla låda eller fat och få maten upplagd direkt där i, så hade man sluppit alla plastlådor? Vi brukar ändå lägga upp sushin på egna fat för jag tycker det är så vansinnigt tråkigt att äta ur plastlådor.

Sen kan man såklart också invända att det kanske inte är bäst för miljön att äta sushi. Jätteräkorna går såklart bort (se gärna filmen Skippa scampi om du inte redan gjort det!), och ibland väljer jag vegetarisk sushi för att undvika att äta fisk som borde ha fått stanna i havet. Fast, här stannar ju inte tankarna. Avokado och sparris som ofta dyker upp på vegorisbollarna, varifrån kommer de? Ja, inte är det en svensk säsongsvara på vintern. Och det är när jag kommit hit i tankarna som jag önskar att jag i alla fall slapp plasten.

Författare: Gunilla Green

Jag önskar mer Fair Trade, rättvisa och miljösnälla val i världen! På bloggen skriver jag om mina funderingar kring detta, om vardagsval som jag hoppas gynnar fler än mig själv, och så om nyheter i min webbutik Green & grejerna - en hel butik med gott samvete!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s