Green & grejerna

om Fair Trade, ekoreko och medvetna val i vardagen

Sätt färg på vintern!

Lämna en kommentar

En stor del av min garderob går i svart eller grått. Dels så är det snyggt och dels så är det bra med en färg som lätt kan piggas upp med smycken eller accessoarer i andra färger. Jag provade idag att liva upp kjolen med Maya-bandet med små bollar som jag har i butiken. Fair Trade blogg maya band tofsar med kjol oskärpa 2Bandet är handvävt i Guatemala och kommer från San Antonio de Padua, ett kvinnokooperativ som ingår i Trama Textiles.

Kvinnorna talar vanligtvis ett eller två av de många olika ursprungsspråk som talas i Guatemala. (…) Långt ifrån alla har möjlighet att göra sej förstådda på spanska. Därför har varje grupp två representanter som kan tala, läsa och skriva spanska och därigenom kan översätta till alla medlemmar i gruppen. (…) Vanligtvis är kvinnorna ensamstående mödrar, med upp till åtta barn att försörja.

Trama ger dessa kvinnor möjlighet att finna en marknad för sina produkter, längre bort än bara sin egen by. Detta för att skapa ekonomiska möjligheter och en stabilitet som inte existerar i deras, ofta isolerade, samhällen. Trama’s medlemmar vill ge världen en möjlighet att dela mayas rika textilkultur och på så sätt bevara sitt kulturella arv och gamla artistiska traditioner i många år till.

fairmonkey.se

När jag ser bilder på kvinnor ur ursprungsbefolkningen både från Guatemala och tex Bolivia så tycker jag att det är så härligt med intensiva färger och färg- och mönsterkombinationer. Det blir en rätt stor kontrast mot den diskreta nordiska färgskalan, men ett litet band i midjan vågar jag mig på! Kjolen är för övrigt en manchesterkjol från Esprit som jag hittade för 60 kr på Myrornas – ett av mina mer lyckade köp.Fair Trade blogg maya band tofsar med kjol närbildI Guatemala använder kvinnorna bandet till att fläta in i sitt hår, men det har jag inte lyckats få till! Jag tycker att det ser så snyggt ut på andra som vågar ha stora attiraljer i håret men när jag gör det på mig själv så ser det bara konstigt ut. Jag får träna framför spegeln några gånger.

Författare: Gunilla Green

Jag önskar mer Fair Trade, rättvisa och miljösnälla val i världen! På bloggen skriver jag om mina funderingar kring detta, om vardagsval som jag hoppas gynnar fler än mig själv, och så om nyheter i min webbutik Green & grejerna - en hel butik med gott samvete!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s