Green & bloggen

om Fair Trade, ekoreko och medvetna val i vardagen

Myter om hållbar konsumtion

Lämna en kommentar

Jag tror att jag har en ny idol. Oksana Mont är professor i hållbar konsumtion vid Lunds universitet. Hon har, tillsammans med andra, genomfört studien Förbättra nordiskt beslutsfattande genom att skingra myter om hållbar konsumtion. I en intressant artikel på extrakt.se (som Köpstoppsbloggen tipsade om på sin Facebooksida idag!) berättar Oksana Mont om de myter och missuppfattningar som finns kring vad som krävs för att skapa en mer hållbar värld.

I forskningsrapporten påpekas det att det finns gränser för vad vi som enskilda konsumenter kan göra, och att det inte är så enkelt att vända samhällsutvecklingen bara för att vi köper eko-mjölk. Det krävs politiska beslut, och en klimatpolitik som vågar utmana. En av myterna i rapporten handlar om att det finns en uppfattning om att folk (vilka det nu är) inte är redo för radikala beslut, vilket forskarna menar inte riktigt stämmer och hänvisar till t ex rökförbud och trängselskatt.

”Vi måste vidga våra vyer om välbefinnande och göra hållbar livsstil till standardalternativet”

konstaterar Oksana Mont. Och ja, tänker jag, utmana oss gärna politiker, så får vi se när gränsen egentligen är nådd!

Författare: Gunilla Green

Jag önskar mer Fair Trade, rättvisa och miljösnälla val i världen! På bloggen skriver jag om mina funderingar kring detta, om vardagsval som jag hoppas gynnar fler än mig själv, och så om nyheter i min webbutik Green & grejerna - en hel butik med gott samvete!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s