Green & grejerna

om Fair Trade, ekoreko och medvetna val i vardagen

Har du valt ditt kaffe?

Lämna en kommentar

Råvarupriset på kaffe sjunker låter Dagens Industri hälsa.

Min kunniga vän Therese Skoglund har skrivit ett läsvärt inlägg om kaffe på Fairtraders United. En liten snabbkurs i vad rättvist kaffe betyder och vad billigt kaffe handlar om för den lilla kaffeproducenten. Lite historia, lite kaffefakta. Om låga priser och om modernt slaveri.

I en rapport från Brasilien skriver Swedwatch att tvångsarbete inom det brasilianska jordbruket ofta rapporteras in, särskilt från områden där regeringsmakten är svag. Skuldslaveri är en form av tvångsarbete (slaveri!) som förekommer i Brasilien, dvs där arbetare sätts i skuld och tvingas sen att arbeta av skulden. Arbetsgivaren tar ut orimliga avgifter för boende, arbetskläder, skyddsutrustning, mat exempelvis, som gör att arbetare sätts i skuld. Och arbetar sen av skulden. Enligt rapporten så är migrantarbetare mest utsatta för den här formen av slaveri. Och gissa vad! Jo, just i dessa områden som rapporten skriver om, där odlas Robusta-bönan, den böna som används i svenska kedjors lågpriskaffe, och i snabbkaffe från Nestlé. I Brasiliansk lagstiftning är tvångsarbete förbjudet och FN:s arbetsrättsorganisation ILO fördömer systemet.

Läs och begrunda och gör ditt kaffeval eller sprid kaffekunskap!

Författare: Gunilla Green

Jag önskar mer Fair Trade, rättvisa och miljösnälla val i världen! På bloggen skriver jag om mina funderingar kring detta, om vardagsval som jag hoppas gynnar fler än mig själv, och så om nyheter i min webbutik Green & grejerna - en hel butik med gott samvete!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s