Green & grejerna

om Fair Trade, ekoreko och medvetna val i vardagen

Cykelradio

Lämna en kommentar

Flera helgdagar och långledigt, då har det blivit en del resande, både på tåg och med bil. Mest med bil och då brukar det bli podradio. Vår favorit de senaste dagarna är Cykla i P1, en liten trevlig serie som gick i somras. Fyra avsnitt (på 25 minuter, alldeles lagom långt!) som berättar om cyklingens historia i Sverige, hur Den Stora Cykeltrenden tagit över i Sverige, miljöfördelar, cyklande som livsstil och cykel som lösningen.

I ett av programmen säger en av de intervjuade något i stil med att hon tycker att bilisterna borde gå ner på knä och jubla för oss cyklister eftersom det är så fördelaktigt för miljön att cykla! Kanske lite väl mycket att kräva av andra, fast hon har rätt i själva poängen tycker jag, cyklister bör verkligen premieras för sina val. Jag läste någonstans för flera år sen om ett eko-företag som gav sina anställda bonus om de cyklade eller åkte kollektivt till jobbet. Ja, tack, bra idé!

I ett annat av programmen berättar en man från Cykelköket i Malmö om att det på en vanlig dag en vårhelg vid en av Malmös återvinningscentraler kan slängas upp emot en 300 cyklar. TREHUNDRA! Som kasseras. Vilken tur att det finns engagerade personer som drar igång sådant som cykelkök så att några fler cyklar blir  omhändertagna.

Klart att det känns extra bra att Malmö återkommer som ett gott exempel på en stad där cyklister får ta plats! Det är verkligen perfekt att ta sig fram på två hjul här i Malmö. Jag vet inte hur ni har det nu längst upp i Sverige men hittills den här vintern har vi ju inte ens haft is här, än mindre snö, så det är bara att rulla på. När jag kommer ihåg att ta fram telefonen, ska jag ta kort på några av de fina cyklistlösningar som finns här med viloställ vid rödljusen och väjningsplikt för bilisterna.

Författare: Gunilla Green

Jag önskar mer Fair Trade, rättvisa och miljösnälla val i världen! På bloggen skriver jag om mina funderingar kring detta, om vardagsval som jag hoppas gynnar fler än mig själv, och så om nyheter i min webbutik Green & grejerna - en hel butik med gott samvete!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s