Green & grejerna

om Fair Trade, ekoreko och medvetna val i vardagen

People, passion, pride

Lämna en kommentar

People, passion, pride – det är Streetwires ledord. Streetwires är Fair Trade-organisationen som tillverkar enastående kreationer i ståltråd och pärlor! Den grundades år 2000 och ger jobb åt minst 60 fast anställda hantverkare i Kapstaden i Sydafrika. Traditionen med att skapa konst av läskburkar och ståltrådsgalgar kommer troligtvis från kåkstäderna och har nu blivit en konstform, som uppskattas minst lika mycket av Sydafrikanerna själva. En stor del av Streetwires produkter säljs inom Sydafrika.Fair Trade Shop ljuslykta från Streetwires 1På deras hemsida kan du se hur coola grejer de gör som profilprodukter till företag, grejer som ju känns bra mycket mer spännande än en keps eller necessär eller pikétröja eller vad man nu brukar få.

Vad gör Streetwires för sina anställda då? ”80 % av de anställda bor i kåkstäderna där arbetslösheten är ett enormt problem. Anställningen på Streetwires ger ekonomisk trygghet till människor som tidigare var utblottade. Man satsar särskilt på hälso- och sjukvård för de anställda. Då en tredjedel av de som arbetar på Streetwires har hiv har man startat ett för Sydafrika unikt hiv- och aidsprogram.” (källa: the House of Fair Trade)Fair Trade Shop kollektion Streetwires skål

Vi i Fair Trade Shop har i höst fått in en kollektion med skålar, ladies bowls som de kallar dem, och ljuslyktor. Alla är gjorda för hand och skålarna är gjorda efter lust och behag så de ser verkligen helt olika ut! Jag tycker att det blir en väldigt speciell känsla i pärlmaterialet, levande på något sätt. Allra häftigast är förstås deras djur i naturlig storlek, där kan vi snacka om en levande känsla! Förhoppningsvis kommer det in några kycklingar till påsken, men tills dess får vi hålla till godo med skålarna och lyktorna. Kan det vara något att slå in i julklapp till någon som du tycker bör få upp ögonen för ett medvetet sätt att konsumera? Jag skrev ju häromveckan om att många företag ägs av en och samma koncern. Handlar du i min webshop är vägen ganska kort till hantverkare i en annan del av världen. Jag och min Fair Trade Shop handlar från the House of Fair Trade som har köpt direkt från Streetwires i Kapstaden. På så sätt kan du inreda ditt hem med social hållbarhet som dessutom är riktigt snygg!

Författare: Gunilla Green

Jag önskar mer Fair Trade, rättvisa och miljösnälla val i världen! På bloggen skriver jag om mina funderingar kring detta, om vardagsval som jag hoppas gynnar fler än mig själv, och så om nyheter i min webbutik Green & grejerna - en hel butik med gott samvete!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s