Green & grejerna

om Fair Trade, ekoreko och medvetna val i vardagen

Underbara hembakta bröd!

2 kommentarer

Fair Trade blogg baka bröd ekologiskt

Bröd är ett av de svåraste livsmedlen att handla tycker jag. Om man som jag är ganska van vid smaken av hembakat bröd så är det svårt att hitta något bra köpealternativ. Om man inte köper färskt finsurdegsbröd i bageriet mittemot men det blir dyrt i längden.

Om jag ska handla bröd brukar det bli flera rundor runt brödhyllorna där jag tittar och klämmer och läser och fnyser. Det är så himla irriterande att det är socker i nästan vartenda bröd och så heter det hälsobröd så fort det innehåller något annat än rent vitt mjöl. De ekologiska alternativen är få. Jag tror att det är Fazer som har KRAV-märkta rågbröd och dom köper jag gärna om jag hittar. De har lååång hållbarhet och är ett perfekt bröd till fjällvandringar!

Brist på tid gör att jag inte bakar så mycket som jag skulle vilja men nu har jag ryckt upp mig igen. Jag har en hushållsassistent och det går ju riktigt fort att baka med en sån, även om det tog emot i början eftersom jag tycker att det är så fånigt när alla hushåll ska ha så många elektriska maskiner. Fördelen med att baka eget är ju också att det blir mer ekologiskt. De här bröden innehåller eko vetemjöl, dinkelmjöl, russin, krossade linfrön. Kruskakli och jäst är icke-eko. Jag bakar dem i gamla ärvda formar och så brukar jag skära upp hela brödet direkt och frysa in. Då får vi världens godaste rostebröd och vi tar bara fram så mycket som vi äter upp så det blir aldrig någon trist mögelkant som slängs.

Författare: Gunilla Green

Jag önskar mer Fair Trade, rättvisa och miljösnälla val i världen! På bloggen skriver jag om mina funderingar kring detta, om vardagsval som jag hoppas gynnar fler än mig själv, och så om nyheter i min webbutik Green & grejerna - en hel butik med gott samvete!

2 tankar om “Underbara hembakta bröd!

  1. Jag gillar att baka kalljäst bröd. Baka ihop det på kvällen med en gnutt jäst och sedan jäsa över natten, i rumstemperatur eller i kylskåp. Baka ut på morgonen och grädda. Eller gör man tvärtom och knådar ihop på morgonen och bakar ut på kvällen. Jag brukar höfta lite, men det finns recept på nätet att hitta.

  2. Ja, det är ju smart att slänga ihop degen på morgonen så att den är redo när jag kommer hem från jobbet. Det har jag av någon anledning inte tänkt på, har det stått över natten har jag tänkt över natten!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s