Green & grejerna

om Fair Trade, ekoreko och medvetna val i vardagen

Leksaker med omtanke

Lämna en kommentar

Fair Trade blogg webbutik leksak i bomull apa

Eftersom det för inte så längesen återigen uppmärksammades av Kemikalieinspektionen att många leksaker innehåller för höga halter av förbjudna ämnen som ftalater, så känns det extra roligt när jag kan fylla på i butiken med de fantastiska mjukdjuren från Selyn!

Fair Trade blogg webbutik leksak i bomull ren 2

Hos Selyn i Sri Lanka bevaras gamla hantverkstraditioner och det betyder att kunskapen om att skapa tyg från grunden, med spinneri och vävning, får leva kvar. Sri Lanka har en lång tradition av textilproduktion, men denna har minskat på senare tid bla för att man inte kan konkurrera med de låga marknadspriserna, för att det saknas kvalificerad arbetskraft och för att infrastrukturen är bristfällig. Selyn skapar arbetstillfällen på landsbygden genom sina handloom workshops. När arbetstillfällena kommer till byn istället för att kvinnorna (de flesta av Selyns anställda är kvinnor) behöver ge sig iväg utomlands för att söka arbete som hushållerskor, ökar såklart tryggheten även för deras familjer. Selyn erbjuder sina anställa årliga öron- och ögonkontroller!

Fair Trade blogg webbutik leksak i bomull hund

Leksakerna som hittar hit (med båt) är oemotståndliga för de flesta! Jag möts av glada leenden och en massa spontana utrop när jag har med dem på marknader och försäljningar! Jag tror att det vinnande konceptet handlar om de starka färgerna och att de känns så rejäla. Ingen plast här inte, utan 100% bomull i tyg och detaljer. Det känns fint också att ett barn här kan leka med något som skapats med så mycket omtanke i en annan del av världen.

Författare: Gunilla Green

Jag önskar mer Fair Trade, rättvisa och miljösnälla val i världen! På bloggen skriver jag om mina funderingar kring detta, om vardagsval som jag hoppas gynnar fler än mig själv, och så om nyheter i min webbutik Green & grejerna - en hel butik med gott samvete!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s