Green & grejerna

om Fair Trade, ekoreko och medvetna val i vardagen

Två måsten: Fairtradefika och ett fossilfritt samhället

Lämna en kommentar

Idag är det den stora fikautmaningen, Fairtrade Challenge. Eftersom jag bor på hotell i Norrköping den här veckan rivstartade jag med att delta i en Fairtradefika direkt på morgonen eftersom Scandic är med på tåget och jag kunde välja ekologiskt Fairtrade-Earl Grey till frukosten.

Nu ikväll har jag fortsatt med mitt andra fikadeltagande eftersom Norrköping Fairtrade City ordnade stormöte med både fika och fin föreläsning av meteorologen Pär Holmgren (ni vet, han som är känd från tv). Kolla vilka fina Fairtrade-kakor (både till innehåll och utseende) som ett gäng studenter och aktiva i Fair Trade Shop i Norrköping gjort!Fair Trade blogg chokladkaka Fairtrade fika 1

Pär Holmgren berättade för oss om klimatförändringar, som han menar är en hållbarhetsfråga som inte går att lösa så länge det finns fattigdom. Han ser därför Fair Trade som ett verktyg för att påverka i miljöarbetet i andra delar av världen.

Holmgren pratade mycket om vår livsstil i den rika delen av världen, en livsstil som vi delar med en miljard människor, som sätter normen för de andra miljarder människorna och som samtidigt är en livsstil som vårt jordklot inte har råd med. En livsstil som vi måste sätta stopp för nu.

Han menar att de två beteendeförändringar som skulle göra störst skillnad är våra semestervanor och våra matvanor. ”Vi ser lågprisflyg som en mänsklig rättighet” kommenterade Holmgren som menar att flygandet är en rättvisefråga. Om alla människor ska få flyga så har vi kanske möjlighet att göra det en gång på 10 år. I ena riktningen. Och jag tycker att det känns så skönt att få höra någon stå upp för de här tankarna, som jag ju skrev om i ett blogginlägg nyligen. Holmgren kändes inspirerande över huvud taget eftersom han själv väljer att resa med tåg och att undvika kött. För honom är det självklart att vi ska göra det vi kan, eftersom många av oss här i Sverige har en livsstil som ger utsläpp på drygt 10 ton koldioxid, när en rimlig nivå (dvs en hållbar nivå) ligger nedåt 1-2 ton. Utmaningen ligger i ett tankesätt som Holmgren återkom till flera gånger: ekonomi – energi – ekologi hänger ihop, och ekologi kommer alltid sist.

Jag frågade honom hur de flesta människor brukar reagera när han uppmanar till sådana här livsstilsförändringar och då sa han att vi har två problem: människor tycker att vi, Sverige, är så litet så det inte spelar någon roll vad vi gör och att vi tror att vi redan gör så mycket. Pär Holmgren säger att vi är inte så duktiga som Obama påstår och tycker istället att vi kan vara föregångare, för om inte vi i Sverige klarar av det, vilket land klarar det då?

Bland alla fakta om utsläpp och temperaturhöjningar berättade han om två saker som är lite svåra att greppa: 1) barn som föds idag har från födseln 200 främmande ämnen i sig och 2) om vi skulle äta mänskligt kött så skulle det förmodligen dömas ut som otjänligt för vi har så mycket skräp och skit i oss. Hur läskigt är inte det? Om du inte redan har sett den så titta på Naturskyddsföreningens fina lilla film om cocktaileffekten som handlar om gifterna i våra kroppar.

Författare: Gunilla Green

Jag önskar mer Fair Trade, rättvisa och miljösnälla val i världen! På bloggen skriver jag om mina funderingar kring detta, om vardagsval som jag hoppas gynnar fler än mig själv, och så om nyheter i min webbutik Green & grejerna - en hel butik med gott samvete!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s