Green & grejerna

om Fair Trade, ekoreko och medvetna val i vardagen

Vad kan ett litet märke göra?

Lämna en kommentar

När jag var på Fair Trade Forum i helgen så hann jag med några föreläsningar om vad Fair Trade/Fairtrade ger för effekt. Det är som en liten vitamininjektion för mig att få höra nya solskenshistorier om hur ett litet märke kan göra skillnad. Om man jämför den rättvisa handeln med den totala världshandeln så handlar det om försvinnande små siffror. Samtidigt berör just det här siffrorna levande personer och även om en av de här levande personerna utgör en miljarddel av jorden befolkning så gör den rättvisa handeln stor skillnad för honom eller henne. 1,3 miljoner bönder och arbetare gynnas direkt av Fairtrade-certifieringen, och tillsammans med deras familjer räknar man med att upp emot 7 miljoner människor får ett bättre liv.

Fair Trade blogg kaffeodlare

De två Fairtrade-certifierade kaffeodlarna Celine Herrera och Narciso ”Anyi” Domingues från Dominikanska republiken besökte Forumet. Celine berättade att hon kommer från en familj med fem syskon och att de har alla kunnat gå på universitetet tack vare Fairtrade. Hon hälsar till oss att vi konsumerar hållbara och bra produkter när vi handlar Fairtrade vilket gör att deras barn kan gå i skolan och att de kan fortsätta utveckla sig själva. Anyi betonade att vi som konsumenter stödjer ett bättre liv för barn på landsbygden. ”Vi vill tacka för det arbete som ni utför. Om ni fortsätter här så fortsätter vi hos oss!”

Ola Höiden från Fairtrade Sverige levererade hårdfakta och siffror och sådant är jag svag för. Vad sägs om att:

  • den svenska försäljningen av Fairtrade-märkta varor gav Fairtrade-premier på 28 miljoner kr förra året
  • den totala försäljningen av Fairtrade-märkta varor i världen gav premier för 80 miljoner euro
  • marknaden av Fairtrade-märkta varor ökade med 220% i Sydafrika
  • Fairtrade-certifierad kakao utgör endast 1% av all kakao som säljs i världen

Höiden berättade även om hur Fairtrade kan påverka konventionella aktörer och gav följande exempel: rosarbetare uppgav att när deras odling blev Fairtrade-certifierad så märkte arbetarna vid andra plantager runt omkring detta vilket höjde deras medvetande och de krävde högre löner även för dem. Dina köp av Fairtrade-rosor påverkar världen. Fantastiskt, eller hur?!

Fairtrade ger ökad kunskap. En rosodlare uttryckte att ”för mig har Fairtrade varit en skola i demokrati”.

Marijke Visser från WFTO Europas styrelse är aktiv i arbetet med en ny märkning. Javisst, ännu en märkning att lära känna! Kruxet för oss i Fair Trade-branschen är ju att varor som en väska eller ett halsband kan vara rättvist tillverkat även om själva materialet, som läder eller silver, inte är framtaget enligt Fairtrade-kriterier. Därför kan inte den lilla runda Fairtrade-symbolen sitta på prylarna som jag säljer i butiken. Ett nytt märke visar däremot att den här varan är tillverkad av en producent som är medlem i World Fair Trade Organization, vilket betyder att producenten skrivit under på WFTO:s tio principer om hur handeln ska bedrivas. Krångligt? Ja, lite, för det tar alltid tid innan allmänheten börjar känna igen ett märke. Samtidigt hurrar producenterna, eftersom det kommer att synas i butikshyllan att deras varor skiljer sig från konventionella varor.

Selyn WFTO-märke

Här är ett exempel på den nya märkningen, från Selyn som gör världens finaste mjukdjur till barn! Än så länge har jag inte varor med den här märkningen i min butik, men jag återkommer när den dyker upp, jag lovar!

Författare: Gunilla Green

Jag önskar mer Fair Trade, rättvisa och miljösnälla val i världen! På bloggen skriver jag om mina funderingar kring detta, om vardagsval som jag hoppas gynnar fler än mig själv, och så om nyheter i min webbutik Green & grejerna - en hel butik med gott samvete!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s