Green & grejerna

om Fair Trade, ekoreko och medvetna val i vardagen

När ska det bli häftigt att vara snäll mot klimatet?

3 kommentarer

Det var uppfriskande i morse att öppna tidningen och hitta en debattartikel på bästa plats om flygresandets klimatpåverkan! Med anledning av att det är internationella världsturistdagen så skriver Stefan Gösling och Jonas Åkerman om turism och miljöpåverkan, och föreslår t ex att det i reseannonser ska anges resans totala klimatpåverkan.

Jag tycker att det är så vansinnigt att något som är så destruktivt för klimatet, oändligt många flygresor, kan få lov att var så billigt, och det känns därför så skönt när en professor i turismvetenskap och forskare i miljöstrategisk analys konstaterar att kostnaden för att släppa ut koldioxid är alldeles för låg för att det ska kunna påverka människors resvanor. De menar att det krävs politiska beslut som gör att miljösnäll konsumtion inte ska vara dyrare utan tvärtom. Med tydliga uppgifter om en resas klimatpåverkan så kanske fler personer funderar över resmål som inte ligger så långt bort, skriver de.

Jag tror ju att det måste bli en kännbar skillnad i plånboken om jag flyger kort eller långt, annars tror jag att en hel del personer inte skulle bry sig om den där koldioxidsiffran, såvida det inte plötsligt anses som status att säga ”jag väljer att turista nära hemma, för då släpper jag inte ut så mycket”. Och för att det ska bli det så måste nog du och jag och en hel del andra tala om högt och tydligt att vi väljer att inte göra en massa långa flygresor eftersom det ger en sådan negativ klimatpåverkan. Då kanske det där lunchrumspratet om planerna på de årliga semestrarna till Kina, Thailand och Japan och weekendresorna till New York, Barcelona och Lissabon inte längre känns lika självklart. Då kanske resornas verkliga kostnader blir synliga i samtalet. Då kanske den klimatsmarta resan är den som får flest kollegor att nicka gillande i lunchrummet.

Författare: Gunilla Green

Jag önskar mer Fair Trade, rättvisa och miljösnälla val i världen! På bloggen skriver jag om mina funderingar kring detta, om vardagsval som jag hoppas gynnar fler än mig själv, och så om nyheter i min webbutik Green & grejerna - en hel butik med gott samvete!

3 tankar om “När ska det bli häftigt att vara snäll mot klimatet?

  1. Instämmer definitivt att vi borde få betala betydligt mer för att sota ner klimat och miljö. Jag tror att det definitivt hade fått mig att minska mitt resande. Dessvärre har jag familj och flera vänner långt bort, så det blir redan att jag ser dem väldigt sällan. Det är kluvet det där, särskilt nu när vi alla migrerar runt jorden och avstånden till nära och kära blir allt längre. Fast de resorna sparar man ju till länge och är borta en längre tid. Man flyger sällan fram och tillbaka över världen bara för en weekend… Men ja, klimatsmarta resor borde premieras! 🙂

    • Nej, visst är det svårt att helt undvika resor. Mitt favoritland ligger på andra sidan jordklotet, men det är nog som du säger att det är resor som vi gör sällan. Tänk den dagen det går att flyga dit på raps eller miljödiesel eller något i den stilen!

  2. Ping: Två måsten: Fairtradefika och ett fossilfritt samhället | Green & bloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s