Green & grejerna

om Fair Trade, ekoreko och medvetna val i vardagen

Ekologiskt på tallriken?

Lämna en kommentar

Nu har jag bläddrat igenom nya numret av Sveriges Natur, Naturskyddsföreningens medlemstidning. Den innehåller en bra blandning av intressanta artiklar med miljöfokus och småduttande miljöfakta, och jag blir alltid inspirerad när jag läser den!

Numret som damp ner idag har tema ekomat & jordbruk så nu är huvudet fullt av tankar kring vilken mat jag väljer och varför. (Och lustigt nog så handlade det första blogginlägget jag läste därefter om Marias (på Lev mer på mindre) funderingar kring när hon väljer eko-mat! Ett tema i tiden.) Enligt Sveriges Natur säger sig en miljon svenskar vilja köpa mer ekomat samtidigt som försäljningen av ekologiska livsmedel bara utgör fyra procent av den totala försäljningen. Det stämmer ju inte överens så bra, så frågan är varför ekomatsförsäljningen inte ökar. I artikeln nämns flera anledningar; att ekologiska varor inte exponeras på samma sätt, att livsmedelskedjornas egna eko-märken ökar fast eftersom de är prispressade varor så minskar själva försäljningen i kronor räknat, att det i vissa varugrupper blir en stor skillnad i pris mellan eko och icke-eko. Ytterligare ett skäl tas upp, och det är att valet att inte köpa ekologiskt inte är tillräckligt tydligt, eftersom det ju också är ett val. Lite samma som i mitt förra inlägg om kött som norm, icke-eko är också norm och då behöver man inte riktigt ta ställning till varför man väljer så.

Jag brukar välja ekologiskt när jag handlar, men ibland provoceras jag av prisskillnaderna. Lasagneplattor som kostar dubbelt så mycket för hälften så lite, nej, det tar emot. När det gäller kött däremot så kan man ju bli provocerad åt andra hållet, att det över huvud taget får lov att vara så billigt med icke-eko-kött, och då blir provokationen en drivkraft att välja just eko-kött!

Annat jag hittar i tidningen är att äpplen, jordgubbar, lök, morötter och potatis är de grödor som besprutas mest i Sverige. Kom ihåg det nu i starten av äppelsäsongen!

 

Författare: Gunilla Green

Jag önskar mer Fair Trade, rättvisa och miljösnälla val i världen! På bloggen skriver jag om mina funderingar kring detta, om vardagsval som jag hoppas gynnar fler än mig själv, och så om nyheter i min webbutik Green & grejerna - en hel butik med gott samvete!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s