Green & bloggen

om Fair Trade, ekoreko och medvetna val i vardagen

Värmande bambu

Lämna en kommentar

Dom säger att sommaren inte är över, och det låter tröstande att höra en dag som denna, då Malmö dränkts i hällande regn. Hur det än blir med sommaren har de riktigt varma dagarna passerat och det behövs något varmt över axlar och nacke. Från Fair Monkey har jag köpt in härliga ponchos i bambu. Klicka på bilderna så kommer du till butiken! (Jag är 163 cm, så då vet du ungefär hur långt den blir på dig!)

Fair Trade Shop webbutik poncho bambu havsblå Fair Monkey baksida

Bambun är så mjuk och skön och funkar bra direkt på bar hud. Inget stickigt ylle här inte. Bambu är ju så bra eftersom den varken kräver bekämpningsmedel eller konstbevattning. Dessutom kan man av bambu få ut ungefär 10 gånger mer material på samma odlingsyta som traditionell bomull. Bomull i all ära, men den sliter ju rätt mycket på jordens resurser.

Fair Trade Shop webbutik poncho bambu al frescoDen här färgen, magenta, är fantastisk!

Ponchosarna (eller vad det nu heter i plural!) är sydda av Mayakvinnor från kooperativet Asociación Maya de Desarrollo i Guatemala och de har vävt bambun för hand på midjeväv. Ca 300 mayakvinnor har utan formell utbildning och endast talande sitt ursprungsspråk, kakchikel, skapat ett välorganiserat och självstyrt kooperativ. Tillsammans skapar de hantverk med mycket hög kvalité!

Fair Trade Shop webbutik poncho bambu äppelgrön framifrån Fair MonkeyFair Monkey skriver såhär på sin hemsida om bambun:

Denna bambutextil framställs på kemisk väg och kallas bambuviskos. Man utvinner cellulosan i bambun genom uppvärmning och med tillsats av natriumhydroxid i ett slutet system. Denna metod är godkänd av svenska Naturskyddsföreningen och GOTS (Global Organic Textile Standards) Certifieringen garanterar att personalen och miljön inte påverkas negativt och att processen sker i ett slutet system. 

Bambufibern som används till midjevävarna har tre olika certifieringar: FSC (Forest Stewardship Council) uppmuntrar till miljöanpassat, samhällsnyttigt och ekonomiskt livskraftigt bruk av världens skogar. Öko-tex som garanterar att kemikalierester i textilien inte överstiger vissa gränsvärden. Ocia (Organic Crop Improvement Ass.) Ideell jordbruksorganisation för ekologisk odling.

Hållbart mode helt enkelt.

Författare: Gunilla Green

Jag önskar mer Fair Trade, rättvisa och miljösnälla val i världen! På bloggen skriver jag om mina funderingar kring detta, om vardagsval som jag hoppas gynnar fler än mig själv, och så om nyheter i min webbutik Green & grejerna - en hel butik med gott samvete!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s