Green & grejerna

om Fair Trade, ekoreko och medvetna val i vardagen

Glädjen i att inte köpa nytt

3 kommentarer

Det här är mina gamla vänner. Kvalitetskängor från Meindl som sitter som gjutna på fötterna. Tunga och rejäla är de men jag har aldrig fått det minsta skavsår i dem. De har jobbat hårt på flera fjällvandringar och även till vardags på snöiga vinterdagar (fast då är dom inte varma).

image

Jag köpte dem för 10 år sen och jag har regelbundet smort in lädret med fett.  Förra året märkte jag att de läckte vid sulan eftersom det blivit sprickor i gummilisten runt sulan. Det går ju inte att vandra med blöta fötter så jag började fundera på om jag skulle skaffa nya kängor. Det kändes dock helfel att köpa nytt när de gamla trotjänarna fortfarande fungerar så himla bra, förutom just de små läckorna då, och dessutom ganska surt att behöva lägga över 2000 kr på det.

Jag gick till Naturkompaniet som visade sig kunna skicka mina kängor till Meindl i Tyskland som där kan byta ut både sula och kantlist. Fantastiskt bra möjlighet, tycker jag, heder åt ett sådant företag! Enligt expediten på Naturkompaniet så bör man räkna med att det tar en månad, och det har jag inte tid med, men jag hittade en annan bra lösning. Liquide sole, som luktar obehagligt starkt av kemikalier, tätar till sprickor i sulor. Förmodligen inte miljösnällt i sig men om alternativet var att slänga och köpa nytt med Goretexmembran så tycker jag att det här blev bättre. Det känns alltid som en liten seger när jag kan undvika att köpa nytt och expediten sa dessutom att jag har mycket bättre läder i mina gamla kängor än vad jag skulle få i ett par nya!

Författare: Gunilla Green

Jag önskar mer Fair Trade, rättvisa och miljösnälla val i världen! På bloggen skriver jag om mina funderingar kring detta, om vardagsval som jag hoppas gynnar fler än mig själv, och så om nyheter i min webbutik Green & grejerna - en hel butik med gott samvete!

3 tankar om “Glädjen i att inte köpa nytt

  1. Mina gamla stallskor använde jag tills inte ens en halv rulle silvertejp fick dem att hålla ihop längre! Det är ju när skorna är använda ett tag och lite slitna som de är bekvämast och personligast 🙂

  2. Ping: Ett sko-dopp som sparar pengar och miljö | Green & bloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s