Green & bloggen

om Fair Trade, ekoreko och medvetna val i vardagen

Giftiga möbler? Nej tack!

Lämna en kommentar

När jag läser vad Kaisa Frank från Grön Interiör skriver på Supermiljöbloggen  i inlägget Hur giftig är din säng – egentligen? om gamla tiders möbler så blir jag alldeles glad! Gamla tiders möbler, ja ni vet, möbler från den tiden då mjukt myspys inte var högsta prioritet utan istället att möbeln var rejäl så att den kunde hålla länge. Frank skriver:

Förr i tiden, före Andra Världs­kri­get, till­ver­ka­des alla möbler av na­tur­ma­te­ri­al. Det var trä med kanske lite inslag av metall i stommarna och därefter spänd s k sa­del­gjord av jute. Till detta kom en stoppning, som här i Norden ofta bestod av lin, som sedan täcktes med tyg. Soffor och fåtöljer som kon­stru­e­ra­des på det här sättet var inte så mjuka och spänstiga att sitta i som våra moderna möbler, men de bestod av rena bi­o­lo­giskt ned­bryt­ba­ra och förnybara na­tur­ma­te­ri­al utan inslag av ke­mi­ka­li­er.

Madrasser stoppades med de mjukare material man hade till hands. Det kunde vara halm, hästtagel eller gamla textilier, s k lump.

Jag tänker direkt på vår soffa. Vår gamla svintunga klump, som förmodligen är från tiden före andra världskriget. Jag vet att min pappa hade den som student och att den kommer från min farfars hem.
image
Det är en fantastisk bäddsoffa som består av trä och jute, spikar och stoppning. När det är dags att sova får man lyfta bort alla tre ryggdynor och de två dynorna på sidorna, och så vänder man på sittdynorna – och vips så har man en hederlig madrass i blommigt tyg med bomullstofsar i groparna!image

image

Som ni kan se så gömmer de två dynorna på sidorna varsin avlång madrasskudde som man stoppar ner på varje sida om sittdynorna så att det inte blir någon glipa. Smart va?!

Precis som Frank skriver så är det här inte någon mjuk dröm som man sjunker ner i. Den är utan tvekan lite hård och ibland längtar jag efter ett sånt där vräkigt stort schabrak med tillhörande fotpall. Men sen tänker jag på att det här är en möbel som tjänstgjort i så många år och som håller många år till, och som definitivt är den skönaste bäddsoffa jag legat i, och som troligtvis  inte har några knepiga kemikalier i sig. Då känns det väldigt onödigt att längta efter en ny miljöovänlig möbel och jag blir glad och stolt över min soffa igen!

Vad brukar du tänka på när du behöver nya möbler hemma?

Författare: Gunilla Green

Jag önskar mer Fair Trade, rättvisa och miljösnälla val i världen! På bloggen skriver jag om mina funderingar kring detta, om vardagsval som jag hoppas gynnar fler än mig själv, och så om nyheter i min webbutik Green & grejerna - en hel butik med gott samvete!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s