Green & bloggen

om Fair Trade, ekoreko och medvetna val i vardagen

Fairtrademärkta cashewnötter

1 kommentar

Igår gick Venture Cup av stapeln och vinnare i entreprenörstävlingen blev Smiling Group som kommer att börja sälja Sveriges första Fairtrademärkta cashewnötter. De vann även i kategorin Människa och samhälle. Juryns motivering lät så här:

”Ett genomarbetat affärscase, där bidraget visar på stor mognad och trovärdighet. Roligt att se att ett bidrag med såhär mycket hjärta samtidigt har alla aspekter av ett långsiktigt hållbart företag. Dessutom spås god lönsamhet för alla parter.”

Grattis Smiling Group, vilken bra affärsidé! Det är roligt att ett företag med fokus på handel i kombination med mänskliga rättigheter vinner och uppmärksammas!

Men vänta, kanske du tänker, vad då ”Sveriges första” Fairtrademärkta cashewnötter? Har inte det funnits sådana länge? Nja, det finns cashewnötter som är producerade enligt WFTO:s (World Fair Trade Organization) kriterier för Fair Trade. I min butik säljer jag cashewnötter som jag köper in via North & South Fair Trade som i sin tur köper in nötterna direkt från Sri Lanka. North & South är medlem i WFTO liksom Fair Trade Återförsäljarna, som vi Fair Trade Shops är medlemmar i, och det betyder att cashewnötterna är Fair Trade hela vägen, från odlare till konsument. Fairtrade är en märkning som kan sättas på förpackningen på nötterna, och som gör att det blir lätt att hitta i ”vanliga” livsmedelsbutiker. Märkningen handlar om hur själva varan är producerad, medan WFTO snarare handlar om hur organisationen, som varan kommer ifrån, fungerar.

Författare: Gunilla Green

Jag önskar mer Fair Trade, rättvisa och miljösnälla val i världen! På bloggen skriver jag om mina funderingar kring detta, om vardagsval som jag hoppas gynnar fler än mig själv, och så om nyheter i min webbutik Green & grejerna - en hel butik med gott samvete!

En tanke på “Fairtrademärkta cashewnötter

  1. Ping: Fotorace från Fair Trade Forum | Green & bloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s