Green & grejerna

om Fair Trade, ekoreko och medvetna val i vardagen

Ett viktigt vardagsval: snällt kött i maten

3 kommentarer

Men… är inte du vegetarian?

Det är en fråga som jag fått många gånger när kött har varit inblandat i min matlåda på jobbet. Jag tycker att det är rätt roligt att frågan kommer, för jag tror att det handlar om en ganska utbredd uppfattning om hur en vegetarian är. Mina val och åsikter i övrigt stämmer nog in på bilden av vegetarianen: någon som är engagerad i miljöfrågor och mänskliga rättigheter, ifrågasätter könsroller, håller sig mer åt vänster än höger politiskt sett. Dessutom äter jag ju faktiskt ofta mat som inte innehåller kött.

Jag lever med en man som inte alls är intresserad av att välja bort kött helt och hållet och eftersom jag inte är en så hängiven matlagerska så är det bra mycket enklare för mig att äta kött ibland än att vara vegetarian. Däremot så anstränger vi oss tillsammans för att minska vår köttkonsumtion, och jag tycker att konceptet köttfri måndag är att sätta ribban lågt. Samtidigt är köttindustrin inte någon verksamhet som jag vill stödja eller kan stå bakom, så det är ofta med viss vånda och under protest som jag väljer köttalternativet.

När den utmärkta Köttguiden lanserades i januari i år så blev det så enkelt att se vilka val som är snälla och vilka val som man helst vill sopa under mattan. Då bestämde jag mig för att vi när vi köper kött så ska vi köpa snällt kött. Punkt slut. Det finns inte någon som helst anledning till att jag inte skulle lägga de extra pengarna på att få bra mat som producerats under acceptabla förhållanden, när alternativet är att jag sparar pengar på att djur far illa kombinerat med negativ klimatpåverkan. Det handlar inte om att jag inte skulle ha råd, det handlar om att prioritera och inse att mat inte kan vara så billig som prislappen påstår.

I den ICA-butik som jag handlar i finns det lyckligtvis nästan alltid ett urval av KRAV-märkt kött och på Green Matmarknad hittar man alltid kyckling från Bosarp. Här fixar vi middagen med just den ekologiska och KRAV-märkta Bosarpskycklingen tillsammans med sås från min butik, Malawi Gold. Eftersom jag är väldigt klen när det gäller stark mat så tycker jag att det hettar till en del med den här gyllene såsen, men de flesta skulle nog säga att den har trivsamt sting i sig.

Författare: Gunilla Green

Jag önskar mer Fair Trade, rättvisa och miljösnälla val i världen! På bloggen skriver jag om mina funderingar kring detta, om vardagsval som jag hoppas gynnar fler än mig själv, och så om nyheter i min webbutik Green & grejerna - en hel butik med gott samvete!

3 tankar om “Ett viktigt vardagsval: snällt kött i maten

  1. Hej Gunilla! Kul att du börjat blogga tycker jag! Tack för tipset om köttguiden, jättebra!
    /Hanna

  2. Ping: Kött som norm | Green & bloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s